Antonio Ricci, vader van twee, vindt na twee jaar werkloosheid eindelijk werk als aanplakker van affiches. Al op de eerste dag wordt zijn belangrijkste attribuut, zijn fiets, gestolen. Vader en achtjarige zoon Bruno gaan vruchteloos op zoek naar de dief en uiteindelijk is het stelen van een andere fiets de enige oplossing om aan de miserie te ontkomen. Een beslissing met grote gevolgen.
Titel
Fietsendieven
Regisseur
Vittorio De Sica
Naar het werk van
Luigi Bartolini
Componist
Alessandro Cicognini 1906-1995
Scenarist
Cesare Zavattini
Acteur
Lamberto Maggiorani Enzo Staiola Lianella Carell
Uniforme titel
Ladri di biciclette
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1948
Speelduur
86 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands Digitaal geremasterde versie
EAN
8717249473732

Besprekingen

Klassieker uit 1948 van de Italiaanse meester Vittorio De Sica, een van de bekendste werken uit de stroming van het Italiaanse neorealisme. Het verhaal speelt in Rome, kort na de oorlog. Antonio Ricci, al twee jaar werkloos, vindt eindelijk een baantje als afficheplakker. Daarvoor heeft hij een fiets nodig, die hij tegen inruiling van lakens van zijn gezin uit het pandjeshuis haalt. Wanneer al na een uur zijn fiets wordt gestolen, zoekt hij vertwijfeld hulp bij zijn vrienden, maar tevergeefs. De volgende dag begint Antonio met zijn zoontje Bruno een zoektocht naar de fiets. Ronald Rovers (Filmkrant oktober 2008): '(...) Het verhaal is eenvoudig en zonder pretenties. Maar desondanks kun je Fietsendieven zien als een verkenning van het naoorlogse Rome waarin Antonio hopeloos verdwaalt op zoek naar de dief. Maar ook als een melodramatisch verhaal over overleven. En ook als een sociaal verhaal over overleven (...)'. Joyce Roodnat '(...) De laatste keer dat ik Fietsendieven bekeek liet ik…Lees verder

Over Vittorio De Sica

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Harry Pot

Vittorio De Sica (Sora, 7 juli 1901 – Neuilly-sur-Seine, 13 november 1974) was een Italiaans-Frans filmregisseur en acteur. Hij is vooral bekend vanwege zijn neorealistische films.

Biografie

De Sica werd geboren in Sora. Hij begon te werken als kantoorbeambte om zijn armoedige familie te helpen. In 1923 sloot hij zich aan bij Tatiana Pavlova's theater bedrijf.

In 1933 begon De Sica zijn eigen theaterbedrijf samen met zijn vrouw Giuditta Rissone en Sergio Tofano. Het bedrijf produceerde vooral komedies, maar ook stukken van Beaumarchais, en werkte samen met bekende regisseurs als Luchino Visconti.

De Sica begon met films te regisseren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en toen was zijn typische, minimalistische stijl al duidelijk zichtbaar.

In zijn vijfde film, I bambini ci guardano, begon hij te werken met niet-professionele acteurs. Die film was ook de eerste van vele films waaraan hij samenwerkte met s…Lees verder op Wikipedia