Boek
Nederlands

Boxgeur : roman

Een muzikant die een vrij bestaan leidt, ziet langzaamaan de leegte van dat bestaan in en als hij hoort dat hij een kind heeft verwekt, voelt hij zich gelukkig met de moeder en hun dochter, maar gaat toch twijfelen of hij wel de vader is.
Titel
Boxgeur : roman
Auteur
Vincent Van Warmerdam 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2020
316 p.
ISBN
9789044541106 (paperback)

Besprekingen

Een roman als een roadmovie. In de ik-vorm vertelt Rem het verhaal dat hij, met zijn vriend en collega-muziekant Manny en diens zusje Elsa, meer door geluk dan talent uitgenodigd wordt om in Canada te komen spelen. Na een optreden worden wel 24 casettebandjes verkocht. Rem is een onverschrokken jongen die blowt, drinkt en zelfs met de vriendin van Manny het bed deelt. Zoals hij aan de meeste verleidingen geen weerstand kan bieden, zelfs niet aan de jonge Elsa die tijdens hun reis door Noord-Amerika heimwee krijgt en terugreist naar haar vriend. De vrijheid is oneindig, maar langzaamaan ziet Rem de leegte van dit bestaan in. Het bericht dat hij een dochter verwekt heeft, brengt hem tot een andere rol in de wereld. Maar als hij gelukkig met moeder en dochter is, begint hij toch te twijfelen of hij wel de echte vader is. Deze tweede roman, na 'De Plectrumfabriek'*, van Vincent van Warmerdam (1956) is prachtig geschreven.

Over Vincent Van Warmerdam

Vincent van Warmerdam (Haarlem, 4 april 1956) is een Nederlandse gitarist, componist, theatermaker en schrijver.

In 1972 sloot hij zich, samen met broers Alex van Warmerdam en Marc van Warmerdam, aan bij het Hauser Kamerorkest, wat later veranderde in Hauser Orkater (en weer later in De Mexicaanse Hond en Orkater). Deze groepen brachten een mengeling van absurd theater, bijzondere beelden en eigenzinnige popmuziek op het podium en waren daarmee zeer succesvol. Vincent van Warmerdam ontwikkelde zich met name als gitarist en componist.

Hij heeft gespeeld in diverse popbands waaronder Just like Eddie (met Eddie B. Wahr), Hit The Pearl, Seven Slowlands en The Moondogs. Hij componeerde muziek voor verscheidene films en onder meer voor het tv-programma Jiskefet (1997; het voetballied 'Mijn Club'). In 2016 verscheen zijn debuutroman "De plectrumfabriek".

Lees verder op Wikipedia