Boek Nederlands

Luna's doolhof

Vera Delava (auteur)

Luna's doolhof

Vera Delava (auteur)
  • Vanaf 12-14 jaar
Een tienermeisje trekt met haar gedrag veel aandacht; niet alleen op school maar ook van de overbuurjongen die haar aanrandt.
Titel
Luna's doolhof
Auteur
Vera Delava
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
154 p.
ISBN
90-448-0048-5

Besprekingen

In het merendeel van de jongerenboeken draait het om opgroeien met de bijbehorende pijn en het ongemak van een eigen weg zoeken, ook in deze jeugdromans die een aantrekkelijke en verzorgde vormgeving kregen. Vaak bieden dergelijke verhalen een veilige herkenbaarheid. Daar is niets mis mee als de auteur die invalshoek gebruikt om op een eigenzinnige manier een sterke identificatie met het hoofdpersonage op te bouwen. Dat kan via de confrontatie van een interessant personage met andere problemen, onvoorspelbare plotwendingen, een letterlijke en figuurlijke zoektocht van een moedig iemand in opmerkelijke omstandigheden. Of met ontwapenende humor die alledaagse puberproblemen allures geeft en waarmee je de nog moeilijkere dingen te lijf kunt gaan. Geen van die zaken vinden we terug in Luna's doolhof van Vera Delava. Al is de 13-jarige Luna-Elisabeth aan het woord, we horen hier vooral een volwassen schrijfster in. De gedachten en gevoelens van ieder mens zijn onduidelijk als een do…Lees verder
Luna is dertien en heeft een rijk gevoelsleven. Zij beleeft heftig de gevolgen van de puberteit en roept met haar gedrag veel aandacht van anderen op. Dat resulteert zelfs in een aanranding door een jongeman. Verder beleeft zij veel met haar vriendinnen, haar familie en de gevolgen van de werkloosheid van haar vader. Het boek eindigt optimistisch. Het taalgebruik is beeldend en geeft een goed beeld over het innerlijk van Luna. Er is een combinatie van hedendaags en poëtisch taalgebruik. Er zijn geen illustraties behalve het wat donkere voorplat. Het boek leest zeer prettig en houdt de aandacht goed vast. Het zal zeker voor jongeren die van taal houden een aanrader zijn, maar ook voor jongeren die worstelen met de puberteit. Goed te gebruiken voor ondersteuning van de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren en bij taalonderwijs. Technisch zowel als inhoudelijk is het verhaal goed te lezen door jongeren vanaf ca. 13 jaar.