Toeristische conversatiegids.
Titel
Russisch / samengest. door Van Dale Lexicografie
Samensteller
Van Dale Lexicografie
Taal
Nederlands
Editie
10de [nieuwe ed.]
Uitgever
Utrecht: Kosmos-Z&K, 1998
192 p.
ISBN
90-215-3492-4

Besprekingen

Deze taalgids voor reizigers is vrijwel ongewijzigd sinds de negende druk. Bij de nuttige adressen staat nog steeds dezelfde spelfout. En kennelijk hebben reizigers naar de landen van de Russische Federatie er ook nog steeds geen behoefte aan om te vragen of zij er geld kunnen pinnen, e-mailen of internetten. Naast de traditionele rubrieken logies, eten, ontspanning, medisch, winkelen etc. is er ook aandacht voor de juiste benadering en communicatie: van iemand complimenteren en uitnodigen, tot en met iemand versieren (aids is in de uitgebreide woordenlijst opgenomen). Verder opschriften op borden, omroepberichten enz.; ook handig voor de zelfstandig reizende toerist of zakenreiziger zijn de werktekeningen met de benaming van onderdelen van de auto, fiets en tent. Bij sommige zinnen wordt geadviseerd die uit het hoofd te leren, maar zonder een goede gesproken versie lijkt dit toch moeilijk. Handzaam formaat met overzichtelijke bladspiegel, maar een redelijk klein lettertje.

Over Van Dale Lexicografie

Van Dale Lexicografie bv (ook wel Van Dale) is een uitgeverij van woordenboeken, gevestigd in Antwerpen en Utrecht. De uitgeverij is genoemd naar Johan Hendrik van Dale (1828-1872), de grondlegger van het bekendste Nederlandse woordenboek in zijn huidige vorm.

Van Dale Lexicografie werd opgericht als werkmaatschappij van Kluwer. In maart 1999 maakte de uitgeverij zich los van het Wolters Kluwer-concern en werd zij een zelfstandig onderdeel binnen uitgeversgroep Veen Bosch & Keuning Uitgevers.

Uitgaven

Van Dale is vooral bekend als uitgever van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, beter bekend als de Dikke Van Dale, ook toegankelijk via de website vandale.nl. Andere uitgaven zijn een woordenboek Hedendaags Nederlands, vertaalwoordenboeken voor moderne vreemde talen, een idioomwoordenboek en een serie praktijkgidsen (waaronder het Stijlboek NRC Handelsblad uit 2000 en het Stijlb…Lees verder op Wikipedia

Suggesties