Toeristische conversatiegids.
Titel
Deens / samengest. door Van Dale Lexicografie
Samensteller
Van Dale Lexicografie
Taal
Deens
Editie
30ste [herz.] dr.
Uitgever
Utrecht: Kosmos-Z&K, 1998
192 p. : ill.
ISBN
90-215-3342-1

Besprekingen

De nieuwe editie uit 1998 van het bekende taalgidsje ontstond door samenwerking tussen Van Dale Lexicografie en het Scandinavisch Instituut. Spelling en spreektaal werden geactualiseerd: bijv. 'Hold dig vaek fra mig' ('Blijf van me af') in de rubriek 'Iemand versieren'. De vormgeving (kaders, indeling) van de rubrieken ('Uit eten', 'Ziek', 'Onderweg' etc) is helder, de vrij uitgebreide woordenlijst en beknopte grammatica zijn eigentijds en goed toegankelijk voor toeristen en zakenlui. Bevat drie zeer nuttige tekeningen van een auto, fiets en tent met de belangrijkste onderdelen in de twee talen. Onder de vele vergelijkbare uitgaven is dit een attractief gidsje, goed te gebruiken naast de corresponderende Kosmos-reisgids 'Denemarken' en het miniwoordenboek 'Deens' van Van Goor. Van deze nieuwe editie is dit een vrijwel ongewijzigde herdruk.

Over Van Dale Lexicografie

Van Dale Lexicografie bv (ook wel Van Dale) is een uitgeverij van woordenboeken, gevestigd in Antwerpen en Utrecht. De uitgeverij is genoemd naar Johan Hendrik van Dale (1828-1872), de grondlegger van het bekendste Nederlandse woordenboek in zijn huidige vorm.

Van Dale Lexicografie werd opgericht als werkmaatschappij van Kluwer. In maart 1999 maakte de uitgeverij zich los van het Wolters Kluwer-concern en werd zij een zelfstandig onderdeel binnen uitgeversgroep Veen Bosch & Keuning Uitgevers.

Uitgaven

Van Dale is vooral bekend als uitgever van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, beter bekend als de Dikke Van Dale, ook toegankelijk via de website vandale.nl. Andere uitgaven zijn een woordenboek Hedendaags Nederlands, vertaalwoordenboeken voor moderne vreemde talen, een idioomwoordenboek en een serie praktijkgidsen (waaronder het Stijlboek NRC Handelsblad uit 2000 en het Stijlb…Lees verder op Wikipedia

Suggesties