Boek
Nederlands

Een duister domein

Val McDermid (auteur)
+1
Een duister domein
×
Een duister domein Een duister domein

Een duister domein

In de reeks:
Genre:
Twintig jaar na dato duikt er nieuw bewijsmateriaal op in de zaak van een verdwenen Schotse mijnwerker en de ontvoering van de dochter en kleinzoon van een van Schotlands rijkste zakenlieden.
Titel
Een duister domein / Val McDermid
Auteur
Val McDermid
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A darker domain
Uitgever
Amsterdam: Sijthoff, 2009
382 p.
ISBN
9789021802527

Besprekingen

Inspecteur Karen Pirie uit Fife, Schotland, van de afdeling Cold Cases onderzoekt de zaak van een sinds eind 1984 vermiste mijnwerker. Mick Prentice verdween tijdens de beruchte mijnstakingen van die tijd (gericht tegen de sluitingspolitiek van premier Margaret Thatcher), zijn omgeving verdacht hem ervan een stakingsbreker te zijn. In een tweede verhaallijn stuit een onderzoeksjournaliste op nieuw bewijsmateriaal rond een ontvoeringszaak uit dezelfde periode: de dochter en kleinzoon van een van Schotlands rijkste zakenlieden. De moeder werd vermoord teruggevonden, over haar babyzoontje is nooit meer iets vernomen. Karen wordt ook op deze zaak gezet. Aardig misdaadverhaal, deze stand alone thriller (zonder Tony Hill of Carol Jordan), maar zeker niet een van McDermids beste. Wat onevenwichtig van opbouw en het samenbrengen van de twee verhaallijnen doet wat geforceerd aan. Maar suspense is er zeker en de auteur, zelf opgegroeid in de Schotse mijnstreek, geeft een overtuigende en sfeervo…Lees verder

Over Val McDermid

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Val McDermid (4 juni 1955) is een Schots schrijfster van misdaadboeken. Ze is vooral bekend geworden met haar serie thrillers waarin Dr. Tony Hill de hoofdrol speelt.

McDermid is opgegroeid in het Schotse Kirkcaldy, waar ze de Kirkcaldy Highschool bezocht. Ze studeerde aan het St. Hilda's College aan de Universiteit van Oxford en ging na haar studie aan de slag als journaliste. Ook was ze korte tijd toneelschrijfster.

In 1987 behaalde ze haar eerste succes met de roman Report for Murder, de eerste in de reeks rond de lesbische journaliste Lindsay Gordon. Homoseksualiteit is een regelmatig terugkerend thema in haar boeken. Ze schreef ook een reeks rond de vrouwelijke privé-detective Kate Brannigan en een rond de profiler dr. Tony Hill, die de basis vormde voor de ITV-misdaadreeks Wire in the Blood.

Bibliografie