Boek
Nederlands

Enge Ella en de nachtschool : de eerste waarheid

Unni Lindell (auteur), Fredrik Skavlan (illustrator)
+1
Enge Ella en de nachtschool : de eerste waarheid
×
Enge Ella en de nachtschool : de eerste waarheid Enge Ella en de nachtschool : de eerste waarheid

Enge Ella en de nachtschool : de eerste waarheid

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De vriendin van spookje Ella wordt in een handtas veranderd. Ella gaat met haar mensenvriend Pinneus helemaal naar Parijs om haar te redden. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Enge Ella en de nachtschool : de eerste waarheid
Auteur
Unni Lindell
Illustrator
Fredrik Skavlan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Nifse Nella og nattskolen
Uitgever
Breda: De Geus, 2009
149 p. : ill.
ISBN
9789044514971 (gebonden)

Besprekingen

In Enge Ella en de nachtschool maken we kennis met het spookje Enge Ella. Samen met haar familie woont ze in een textielfabriek. Overdag slaapt ze als een netjes opgevouwen lapje op een plankje, 's avonds gaat ze naar de Nachtschool. Hoewel Ella zich stoer en onafhankelijk voordoet, voelt ze zich vaak eenzaam omdat haar moeder is verdwenen. Bovendien kan ze het niet zo goed vinden met haar familie. Op de nachtschool vindt ze het ook niet echt super, want juf Sofia Stuipenophetlijf vindt haar maar een eigenwijs spookje. Op een dag krijgt ze ruzie met Flinke Fietje en gooit haar van de plank waarop alle spoken slapen. Tot haar schrik wordt Fietje meegenomen en gebruikt om een handtasje mee te maken. Ella gaat haar redden en met de hulp van een Mensenkind belandt ze in Parijs. Daar komt ze terecht in het Louvre, waar ze hulp krijgt van geesten Leonardo en Victor. Bovendien leert ze van Victor de Eerste Waarheid...

Het is de Noorse Unni Lindell goed gelukt om met Enge Ell…Lees verder
Enge Ella en haar spookvrienden 'wonen' overdag in de textielfabriek, maar gaan 's nachts naar de nachtschool. Als haar vriendin Fietje tot handtas wordt gemaakt, gaat Ella er samen met haar mensenvriend Pinneus, de zoon van de eigenaar van de fabriek, achteraan. Samen komen ze in Parijs waar ze via beroemde mensen/spoken en gebouwen Fietje proberen te redden. Eerste deel uit een sprookjesachtige serie van uiteindelijk tien boekjes over het spookje Ella, waarin zij bij ieder avontuur op zoek gaat naar een levensles/waarheid. Het verhaal is eenvoudig en bevat veel spokenhumor en fantasievolle spokenwoorden wat de doelgroep zeker zal aanspreken. De woordkeus is niet altijd even makkelijk. Het boek is fraai vormgegeven met schitterende gekleurde illustraties. Deze bijzondere combinatie doet denken aan de bekendste boeken van Roald Dahl en Quentin Blake. Een beloftevolle start. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Over Unni Lindell

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jarvin

Unni Maria Lindell (Oslo, 3 april 1957) is een Noorse schrijver, freelance journalist en vertaler, die het meest bekend is vanwege haar detectiveverhalen over inspecteur Cato Isaksen, maar ook een dichtbundel en diverse kinderboeken heeft geschreven.

Carrière

Lindell werd geboren in Oslo als dochter van Kari Christiansen (uit Stavanger) en ingenieur Wilhelm Leif Lindell (uit Bærum). Haar overgrootvader was wagenmaker Carl Wilhelm Theodor Lindell, zoon van een Zweedse mijnwerker, die in 1913 in de gemeenteraad van Bærum werd gekozen voor de Arbeiderspartij. Later werd hij communist.

Lindell bezocht de 'Valler middelbare school' in Bærum. Ze werkte eerst als journalist voordat ze boeken ging schrijven. Ze debuteerde in 1986 met "Den grønne dagen".

Sindsdien heeft ze een poëziebundel, misdaadromans, korte verhalen, humoristische boeken en jeugdliteratuur gepubliceerd. Het meest bekend zijn …Lees verder op Wikipedia