Boek
Nederlands

Het mysterie van de drie aapjes

Trude De Jong (auteur)

Het mysterie van de drie aapjes

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Het meisje Freddy leert via internet Jaap kennen. Jaap heeft een dagboek gevonden van een meisje dat op 10-jarige leeftijd is overleden. Samen met Freddy gaat Jaap op zoek naar het verhaal achter haar dood. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Internet
Leesniveau
AVI 7
Titel
Het mysterie van de drie aapjes
Auteur
Trude De Jong
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2006
127 p.
ISBN
90-258-4920-2

Besprekingen

Chatten, mailen, weblogs aanmaken, sites ontwerpen... zijn maar enkele activiteiten die men tegenwoordig moeten kunnen om 'in' te zijn. Je zou haast vergeten dat er ook nog mensen zijn die graag een boek ter hand nemen. Wie echter geïnteresseerd is in beide, kan nog altijd dit mysterieuze internetdagboek gesneden op kindermaat lezen.

Het jonge tienermeisje Freddy komt al surfend terecht op de weblog van een zekere Agia. Ze leest dat Agia graag haar neus in andermans zaken steekt, maar dat dit niet altijd zonder gevaar is. Wanneer Agia doodsbedreigingen krijgt, is er geen weg terug voor Freddy. Ze gaat op onderzoek uit en komt terecht bij een huis met drie stenen aapjes op het dak. Hier komt ze tot de verrassende ontdekking dat niets op het internet lijkt wat het is. Agia blijkt een schuilnaam te zijn voor de intussen gestorven Judica en de weblog wordt onderhouden door Jaap, een zoon van de eigenaars van het huis. Hij vertelt Freddy over Judica's dagboek dat hij vond op zolder…Lees verder
Via internet komt het meisje Freddy in contact met Jaap, die in een oud Amsterdams grachtenpand woont. Hij heeft in zijn huis het dagboek gevonden van Dica, een leeftijdgenootje dat daar veertig jaar geleden woonde en door een ongeluk met een schommel op tienjarige leeftijd overleed. Maar was het wel een ongeluk? Uit haar dagboekaantekeningen blijkt dat verschillende mensen haar liever zagen gaan dan komen. Als echte detectives gaan Freddy en Jaap op onderzoek uit. De wijze waarop de twee elkaar leren kennen, is erg gekunsteld en neemt meer dan een derde deel van het verhaal in beslag. Daarna komt het verhaal eigenlijk pas echt op gang en komt de spanning erin. Tot de laatste bladzijde blijft het spannend of Dica vermoord is en zo ja, door wie. De uitkomst wordt aannemelijk gebracht. Vlot leesbare uitgave met op het omslag een stijve, gekleurde illustratie die nieuwsgierig maakt. Voor gemiddelde lezers vanaf ca. 10 jaar.

Het mysterie van de drie aapjes

Freddy komt op haar computer de weblog tegen van Agia, een meisje dat graag haar neus in andermans zaken steekt. Ze ontdekt dat Agia in gevaar is maar weet niet waar ze woont. Ze weet alleen dat er op het dak drie stenen aapjes staan: horen, zien en zwijgen. Wanneer ze de Westertoren beklimt, ziet ze het huis staan en ze gaat er dadelijk op af. Met de hulp van Jaap die in het huis woont, begint ze een spannende speurtocht naar alle bewoners die er op het ogenblik van 'het' gevaar in huis waren. Spannende jeugdthriller die als dagboek verschijnt op internet. De speurtocht verloopt zeer doordacht en de puzzelstukjes passen op het eind mooi in elkaar. Tienjarigen die van spannende verhalen houden, komen hier goed aan hun trekken.