Boek
Nederlands

Als de vleugelslag van een vlinder

Tristane Banon (auteur), Nini Wielink (vertaler)

Als de vleugelslag van een vlinder

Genre:
Een jonge vrouw is op zoek naar haar vader die ze nooit gekend heeft.
Extra onderwerp
Libelle
Titel
Als de vleugelslag van een vlinder
Auteur
Tristane Banon
Vertaler
Nini Wielink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Daddy frénésie
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Sirene, 2010
191 p.
ISBN
9789058315243 (paperback)

Besprekingen

De Française Tristane Banon (°1979) heeft al enkele autobiografisch getinte romans op haar palmares, zoals Trapéziste (2006) en J'ai oublié de la tuer (2004), waarvoor ze de Prix du Premier Roman de Chamberry kreeg. Als de vleugelslag van een vlinder verhaalt de wanhopige zoektocht van een jonge vrouw naar haar vader die ze nooit gekend heeft. Protagoniste is de wankelmoedige twintigster Flore. Een overlijdensadvertentie met haar eigen achternaam in de krant zet haar aan het denken over haar familie. Wat betekenen bloedbanden, vraagt ze zich af. Waarom draagt ze de achternaam van de man die nooit een vader voor haar is geweest? En wat betekent vaderschap eigenlijk?
Zoals de titel al doet vermoeden, speelt het toeval een belangrijke rol in de zoektocht die de jonge vrouw onderneemt. Allereerst is er haar toevallige vondst van de overlijdensadvertentie in een krant die ze normaal nooit leest. Vervolgens laat ze een muntstuk beslissen of ze op zoek zal gaan naar …Lees verder
Flore (27) heeft haar vader nooit gekend. Hij liet haar en haar moeder in de steek nog voor ze geboren was. Vroeger zocht zij naar hem, maar nu niet meer. Tot ze op een dag toevallig een overlijdensbericht in de krant ziet waar, volgens haar, zijn naam genoemd wordt: zijn tweede vrouw is overleden. Zoiets lichts als de vleugelslag van een vlinder, kan grote gevolgen hebben. Flore zoekt contact met de man en begint een briefwisseling met hem. Wanneer ze Stanislas opzoekt, ziet ze een foto van hem met zijn dochter Dione. Flore wordt jaloers omdat haar halfzus wel een jeugd met een vader heeft gehad en besluit het leven van Dione te ruïneren. Flore denkt op een bijna filosofische wijze na over de rol van het (niet) hebben van een vader. Het boek is in de ik-vorm geschreven. Het bestaat uit een proloog, deel 1 Herinneringen, deel 2 Wraak nemen, en een epiloog. Banon (1979) is journaliste, schrijft essays en romans en won diverse prijzen. Paperback, normale druk.

Over Tristane Banon

Tristane Banon (13 juni 1979) is een Frans journaliste en schrijfster.

Banon is de dochter van de Franse politica Anne Mansouret. Ze haalde een diploma aan de École Supérieure de Journalisme de Paris en werkte vervolgens voor televisie als journaliste, en later voor het weekblad Paris Match en voor de krant Le Figaro.
Haar eerste boek was Erreurs avouées… (au masculin) (2003), over de grootste fouten die politici maken. Ze schrijft regelmatig voor de nieuwssite Atlantico.

Strauss-Kahn

Op 5 februari 2007 verklaarde Banon tijdens een talkshow op televisie dat ze in februari 2003 seksueel was lastiggevallen door Dominique Strauss-Kahn toen ze hem een interview afnam. Tijdens de uitzending werd de naam van Strauss-Kahn "weggepiept", maar later zou deze toch bekend raken. Haar moeder verklaarde later dat ze haar dochter destijds had geadviseerd de zaak buiten de media te houden.

Nadat S…Lees verder op Wikipedia