Boek
Nederlands

Er ligt een appel op een schaal

Toon Tellegen (auteur)

Er ligt een appel op een schaal

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Eigen keuze van de Nederlandse dichter (1941- ) uit dertien gedichtenbundels van zijn hand uit de periode 1980-1998.
Titel
Er ligt een appel op een schaal
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
72 p.
ISBN
90-214-8435-8

Besprekingen

Uit alle dertien dichtbundels die hij in twintig jaar schreef, stelde Tellegen (1941) deze bloemlezing samen. Daarmee worden gedichten toegankelijk uit de periode dat critici en publiek nog niet beseften hoe een groot dichter Tellegen is. Hij werd vooral gezien als een schrijver van zeer bijzondere kinderboeken, die tegelijk literatuur voor volwassenen zijn. Deze bundel is meer dan zomaar een bloemlezing. De chronologie van de oorspronkelijke publicatie is losgelaten. Uit zijn bestaande werk componeerde de dichter een volwaardige, schitterende nieuwe bundel, met vloeiende thematische verschuivingen. Openend met een gedicht gewijd aan de muze als gevaarlijke geliefde van de dichter en de lezer, beweegt de bundel zich via de vele verschijningsvormen van de liefde, via de vele gestalten van eenzaamheid naar de dood. Royale druk.

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia