Boek
Nederlands

De almacht van de boktor

Toon Tellegen (auteur), Mance Post (illustrator)
+1
De almacht van de boktor
×
De almacht van de boktor De almacht van de boktor
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De boktor helpt iedereen waar hij kan. Op een gegegeven moment heeft hij er genoeg van en verstopt zich. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Dieren
Titel
De almacht van de boktor / Toon Tellegen ; met prenten van Mance Post
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Mance Post
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2007
80 p. : ill.
ISBN
9789045103907 (hardback)

Besprekingen

Het einde van de dieren?
"[...] waar iemand woonde ? men zei: de boktor ? die alle dieren altijd beter maakte, al waren zij nog zo ernstig gewond, ziek of dood." Zo werd terloops de boktor geïntroduceerd in Er ging geen dag voorbij (1984), de eerste dierenverhalenbundel van Toon Tellegen. In latere bundels kwam de boktor zo af en toe eens voorbij als de Gobelijn van dienst, die de meeste gekke wensen van de dieren kon inwilligen. Staat de boktor bij Tellegen voor de aannemer, de politicus of zelfs een god die het leven van anderen 'fikst', maar ook wel eens klaagt dat men te veel beroep op hem doet? De boktor zucht en klaagt vaak bij al die groteske en grillige wensen van de dieren. Hij sluit zijn handel ook wel eens, totdat het volgende dier komt aankloppen, want een nee krijgt hij niet over zijn lippen. De boktor wordt verscheurd door zijn almacht, en dat innerlijke conflict staat voorop in de nieuwe dierenbundel van Tellegen.
In de eerste verhalen herhaalt de schrijver de con…Lees verder
De boktor heeft het druk! Hij kan alles maken en veel dieren doen dan ook steeds een beroep op hem. Dit levert 'de vragers' een boel wijze lessen op: slak doet jaren met een uur, uil beseft dat hij zichzelf misschien moet herzien en kwal is trots dat anderen hem typeren als 'welomschreven'. Een ding kan boktor echter niet maken: dat de anderen hem met rust laten en niets meer van hem willen…! Ondertussen is hazelmuis steeds op zoek naar zijn verjaardag, die moet toch ergens zijn… en stel je voor dat hij zijn eigen verjaardag mist! Aan het einde van dit prachtige verhaal, geschreven in korte hoofdstukken, komen boktor en hazelmuis elkaar tegen en is de cirkel rond. Op eigen wijze neemt de veel vertaalde en veel bekroonde auteur (1941) de lezer mee door de filosofische levensvragen van het (dieren)leven. In prachtig Nederlands leveren de ervaringen van alle dieren iets op. De illustratrice (1925) knipt en plakt, tekent en schetst al deze mogelijke antwoorden in prachtige prenten. Tekst …Lees verder

De almacht van de boktor

De boktor kan alles maken: hoge bomen waaruit je zacht kan vallen, vleugels voor wie nooit gevlogen heeft, … Altijd opnieuw komt er wel iemand langs, die wil dat hij iets maakt wat hij nog nooit gemaakt heeft. De boktor wordt er moe van, vreselijk moe. Hij wil zo graag dat het ophoudt. Hij kan alles maken, maar niet iets wat ervoor zorgt dat niemand meer iets van hem wil, dat iedereen hem gerust laat. En dan is er nog de hazelmuis, die zo graag eens jarig wil zijn en geen idee heeft hoe dat voelt. Ze trekt de deur achter zich dicht en gaat op zoek, totdat ze uiteindelijk bij de boktor belandt. Deze verhaaltjes zijn Tellegen op z’n best: ze kabbelen zachtjes voort, gaan over van alles en toch ook weer over niets. Geen enkel verhaaltje bevat een expliciete levensles, en toch stemmen ze tot nadenken. Er spreekt soms weemoed uit, ja soms zelfs wanhoop, maar zich erin wentelen doen ze niet, mede door de immer aanwezige milde vorm van humor. En ze komen nog meer tot hun recht als je het boe…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties