Boek
Nederlands

God sta het kind bij

Toni Morrison (auteur), Ronald Vlek (vertaler)
Titel
God sta het kind bij
Auteur
Toni Morrison
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
God help the child
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
173 p.
ISBN
9789023490302 (hardback)

Besprekingen

De zonden van onze moeders

ROMAN. In haar elfde roman blijft Toni Morrison thema's als racisme en kindermisbruik trouw, maar niet de stijl waarmee ze zich als literair zwaargewicht vestigde.

Op haar 84ste schieten er maar weinig literaire prijzen over die Toni Morrison niet gewonnen heeft. De Nobelprijswinnares staat garant voor romans die ook de wereld buiten die van de literatuur de stuipen op het lijf jagen, en voor een stijl die doet vergeten dat taal grenzen kent. Haar personages probeer je als lezer bewust op een afstand te houden, omdat je ze anders nooit meer van je afgeschud krijgt: een bij voorbaat verloren zaak.

Op het eerste gezicht lijkt haar nieuwe roman de cirkel die ze in 1970 aanvatte rond te maken: haar debuut Het blauwste oog choqueerde vele lezers met het verhaal van een zwart meisje dat de huid en blauwe ogen van een blanke wil en verkracht wordt door haar vader. Ook in deze nieuwe, God sta het kind bij, staan huidskleur en kindermishandeling centraal.

Woord en muziek

De roman vertelt het verhaal van de zwarter dan zwarte Bride, die een ander leven moet verwoesten alvorens ze van haar moeder een goedkeurende lach krijgt. De psych…Lees verder

Onherstelbaar kinderleed

Toni Morrison propt wel heel veel personages en vertelstof in haar nieuwe roman God sta het kind bij.

'Ik had de oppas kunnen zijn als onze huidskleur andersom was geweest', klinkt het uit de mond van Sweetness, moeder van Bride. Het kind is gitzwart, de zwarte ouders hebben een lichtere teint. Wanneer de dochter geboren wordt, verbazen ze zich over de huidskleur van hun kind, huiveren ze. De vader neemt de benen, meent ten onrechte dat zijn vrouw met een ander sliep. Sweetness geeft haar kind de schuld van haar stukgelopen huwelijk. En zo groeit Bride op zonder moederliefde. Haar vel is een bron van schaamte, tot ze een volwassen vrouw is, een schoonheid die haar blauwzwarte huid als een trofee weet te dragen.

In Toni Morrisons nieuwste roman is niet enkel Sweetness aan het woord, de schrijfster vult haar boek met een koor aan stemmen. Het centrale thema is vertrouwd, Morrison verkende eerder kindermisbruik in haar debuut Het blauwste oog uit 1970, waarin een elfjarig meisje door haar vader wordt verkracht.God sta het kind bij laat verschillende vormen van kindermisbruik zie…Lees verder

Toni Morrison (Ohio, 1931) won in 1993 de Nobelprijs voor de literatuur en is daarmee een van de belangrijkste contemporaine Amerikaanse schrijfsters. De belangrijkste thema’s in deze roman zijn racisme, kindermisbruik en schuldgevoel. Dat laatste loopt als een rode draad door het verhaal heen. Lula Ann Bridewell is een mooie, donkergekleurde jonge vrouw. Haar moeder die veel lichter van tint is, schaamt zich voor de erg donker uitgevallen dochter. Ondanks het gebrek aan moederliefde ontwikkelt de dochter zich tot een succesvolle, zelfverzekerde zakenvrouw, die verder door het leven gaat onder de naam Bride. Als haar vriend haar verlaat en haar gezondheid achteruit gaat, speelt ook een leugen uit het verleden haar parten. Morrison behandelt de thema’s schuld en racisme op een zeer indringende manier. Haar stijl is erg direct. In het verhaal wordt de intrige vaak vanuit een wisselend perspectief behandeld. Door deze stijl van schrijven wordt de lezer nadrukkelijk bij het verhaal betrok…Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931 - New York, 5 augustus 2019) was een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse personages.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard-universiteit in Washington en het was daar, dat ze haar naam verand…Lees verder op Wikipedia