Boek
Nederlands

Netjes wachten in de rij!

Tomoko Ohmura (auteur)
+1
Netjes wachten in de rij!
×
Netjes wachten in de rij! Netjes wachten in de rij!

Netjes wachten in de rij!

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Vijftig verschillende dieren staan van klein naar groot in een rij te wachten om aan boord te gaan. Ze leveren commentaar op het wachten. Waar wachten ze eigenlijk op? Vierkant prentenboek met kleurenillustraties en een uitklapplaat. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Wachten, Dieren, Tellen
Titel
Netjes wachten in de rij!
Auteur
Tomoko Ohmura
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Nanno Gyôretsu?
Editie
2
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2011
[32] p. : ill.
ISBN
9789025748418 (hardback)

Besprekingen

Tomoko Ohmura maakt zich duidelijk vrolijk over ons wachtgedrag in de lange rij voor een pretparkattractie. Hier toont zij hoe het ook kan: alle dieren in haar boek staan netjes te wachten, al klinkt er heel wat commentaar. Ze keuvelen wat of doden de tijd met een spelletje. We zien ze in een lange rij in profiel staan, van klein naar groot, bladzijde na bladzijde. Tot het grote hek aan het begin van de rij opengaat en ze mogen instappen in de attractie: ‘Welkom aan boord!’ Een uitvouwbare bladzijde verbergt een bont panorama: alle dieren stappen op de rug van de blauwe vinvis voor een nat ritje in het water.  Er wordt gedoken, geplonsd en kopje geduikeld, en niemand ontsnapt aan de walvisfontein. Als de rit voorbij is, stapt iedereen weer netjes af, klaar voor een volgende keer. Wie durft er nog eens? En wie wil er nog eens in de rij?
Het verhaal zelf heeft niet zo heel veel om het lijf: het gaat meer om een situatieschets en lineaire opbouw naar een climax. Een vleugje situatie…Lees verder
Stevig vierkant prentenboek dat op het titelblad al nieuwsgierig maakt. Waarvoor staan de verschillende dieren, die van klein tot groot, bladzijde na bladzijde in de rij staan, te wachten? Onder elk dier staat de naam van zijn soort en het nummer in de rij, die terugtelt van vijftig naar één. Zo veel dus dat een verrassende uitklapplaat dat bevestigt. Onder het wachten spelen, plagen en praten ze, die tekst staat verticaal boven hun hoofd. Een vogel boven hun hoofden moedigt de 'gasten' aan en begeleidt hen. Aantrekkelijk getekend met duidelijk herkenbare dieren die toch grappig zijn. 'Geduld wordt beloond' is al een uniek thema, en naast ‘tellen’ en ‘dieren herkennen en benoemen’ heeft het boek nog meer mogelijkheden en originele elementen die het boeiend houden voor herhaald leesplezier. Vanaf ca. 4 jaar.

Netjes wachten in de rij!

Een kikker vraagt zich af: 'Hé, wat is daar aan de hand? Wat staat er op dat bord?' En dan zie je een bord waarop staat: 'Netjes wachten in de rij!' Een zwaluw maant de kikker aan om aan te sluiten. De kikker krijgt het nummer 50. Het verhaal begint al voor de titelpagina. Dan volgen bladzijden met 49 dieren, die netjes in de rij en in volgorde aanschuiven. Elk dier geeft commentaar of lucht zijn gemoed. Er is verveling, ergernis en achter sommige dieren sta je liever niet, neem bijvoorbeeld een stinkdier. Ieder dier reageert volgens zijn veronderstelde aard. De zwaluw houdt orde in de zaak. En waarom wil het schaap enige afstand van zijn voorganger bewaren? Op de rand van de bladzijde zie je een dikke staart. En op de volgende bladzijde kijkt nummer 22, de wolf, likkebaardend om. De panda bedenkt een spelletje om de tijd te doden: doorfluistertje te beginnen met 'staartje'. Tussen nummer 9, een leeuw, en nummer 7, een tijger, staat een bibberende zebra erg op zijn ongemak. En nog alt…Lees verder