Boek
Nederlands

Een mooie jonge vrouw

Tommy Wieringa (auteur)

Een mooie jonge vrouw

Genre:
Een briljant microbioloog ontmoet een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme; waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Maar als de controle over zijn bestaan hem ontglipt, leert ook hij de betekenis va
Titel
Een mooie jonge vrouw
Auteur
Tommy Wieringa
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2014
93 p.
Aantekening
Publicatie ter gelegenheid van de Boekenweek 2014 in Nederland en Vlaanderen
ISBN
9789059652385 (hardback) 9789059652347 (hardback)

Besprekingen

Een tovenaar aan het werk

'Doe het vooral niet met een groen blaadje als je gelukkig wilt zijn.' Dat zou het motto kunnen zijn van het Boekenweekgeschenk dat Tommy Wieringa schreef.

"Het enige wat ik op jullie voor heb", had hij eens tegen zijn studenten gezegd, "is dat ik weet hoe het is om jullie te zijn, terwijl jullie er geen flauw idee van hebben wat het is om mij te zijn." Dixit de veertigplusser Edward Landauer. Het is een zwaktebod. De grote strijd die Edward in de novelle voert, is die tegen de tijd. En je weet al bij voorbaat: winnen doet hij niet, want de aftakeling is genadeloos. Omdat "de mens net als de machine een hart heeft dat langzaam wegsmeult en uitdooft". De buik gaat hangen in vormeloze plooien en je kunt nauwelijks nog een kreun onderdrukken wanneer je door je knieën gaat. Op z'n 47ste is het slaapgezicht waarmee Edward wakker wordt dan ook min of meer permanent.

Moet gezegd, hij maakt het zichzelf wel lastig. Hij raakt verliefd op een jonge, mooie vrouw, eigenlijk te mooi voor hem. Met zijn uitstekende veroveringstechnieken weet hij haar te verleiden om met hem te trouwen, terwijl hij eigenlijk liever geen suppoost van het huweli…Lees verder

In 2014 (van 8 tot en met 26 maart) beleeft de Boekenweek haar 79ste editie met het thema 'Onderweg ergens anders' waarbij het thema reizen centraal staat. Het Boekenweekgeschenk 2014 is geschreven door Tommy Wieringa, vooral bekend van 'Joe Speedboot' en meer recent 'Dit zijn de namen'. Een briljante microbioloog ontmoet een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme: waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Als de controle over zijn bestaan hem ontglipt, leert ook hij de betekenis van pijn kennen. In dit verhaal stelt de auteur de vraag of je werkelijk kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld.

Over Tommy Wieringa

CC BY 3.0 - Foto van/door Scottish Book Trust

Tommy David Wieringa (Goor, 20 mei 1967) is een Nederlands schrijver.

Biografie

Wieringa bracht het eerste deel van zijn jeugd door op Aruba. Op zijn negende verhuisde het gezin terug naar Nederland, waarna Wieringa lang in het Twentse Geesteren woonde. Hij volgde de Vrije School in Zutphen. In Groningen studeerde hij geschiedenis en in Utrecht journalistiek. Naar eigen zeggen werkte hij onder meer als aanstekerverkoper op de markt en als lokettist bij de spoorwegen.

Na de publicatie van drie romans kwam in 2005 de doorbraak naar een groter publiek met de ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Dit boek werd genomineerd voor vele prijzen waarvan er enkele toegekend werden.

Voor de VPRO schreef hij het scenario voor de korte film Laatste wolf, uit de serie Goede daden bij daglicht, en voor de KRO-radio schreef hij verschillende hoorspelen. In 2013 presenteerde hij zes weken lang de televisieserie D…Lees verder op Wikipedia