Dvd
Engels

Perfume : the story of a murderer

Tom Tykwer (regisseur), Patrick Süskind (naar het werk van), Reinhold Heil (componist)
Geboren op een stinkende vismarkt in de 18e eeuw in Parijs ontwikkelt Jean Baptiste Grenouille een superieur reukvermogen waarmee hij hoopt het perfecte parfum te ontwikkelen
Titel
Perfume : the story of a murderer
Regisseur
Tom Tykwer
Naar het werk van
Patrick Süskind
Componist
Reinhold Heil Johnny Klimek Tom Tykwer
Acteur
Dustin Hoffman Alan Rickman Ben Whishaw Rachel Hurd-Wood
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: RCV, 2007
1 dvd-video
Oorspr. opname
2006
Speelduur
ca. 143 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045212346

Besprekingen

Europese coproductie uit 2006 van Tom Tykwer (o.a. Lola rennt), met Ben Whishaw, Alan Rickman en Dustin Hoffman. Gebaseerd op de bestseller (verkoop 15 miljoen exemplaren) van Patrick Süskind. Geboren op een stinkende vismarkt in de 18e eeuw in Parijs ontwikkelt Jean Baptiste Grenouille een superieur reukvermogen waarmee hij hoopt het perfecte parfum te ontwikkelen. Hij ontdekt dat het meest onweerstaanbare aroma gevormd wordt door de geur van jonge vrouwen. Michel Kerres (NRC 23-9-'06): (...) 'De regisseur trakteert op een reeks indrukwekkende beelden. (...) Parijs is zo gefilmd dat je de viezigheid bijna voelt. Tykwer onthaalt ons ook op talloze vondsten die verbeelden wat onzichtbaar is: geur. (...) Ondanks de prachtige beelden, de mooie vondsten, de amusante bijrol van Hoffman, ondanks de stille bezetenheid die Whishaw Grenouille meegeeft, ondanks de suspense ontbreekt er iets aan de film. De toeschouwer (...) verlaat de bioscoop zonder angst voor nachtmerries. Dat is vreemd.'

Over Tom Tykwer

CC BY 3.0 - Foto van/door

Tom Tykwer (Wuppertal, 23 mei 1965) is een Duitse filmregisseur en filmproducent. Hij richtte met enkele andere filmers in 1994 het filmbedrijf X Filme Creative Pool op, waarvan hij nog steeds mede-eigenaar is. Als regisseur brak hij internationaal door met Lola rennt (1998), dat in Berlijn speelt. Later werkte hij zowel aan Duitse als Amerikaanse en internationale producties.

Filmografie

1993: Die tödliche Maria
1997: Winterschläfer
1998: Lola rennt
2000: Der Krieger + Die Kaiserin
2002: Heaven (naar een postuum scenario van Krzysztof Kieślowski)
2004: Paris, je t'aime - (de episode Faubourg Saint-Denis van een compilatie als eerbetoon aan Parijs door verschillende regisseurs; Tykwers episode was een inkorting van zijn kortfilm True uit 2004)
2006: Perfume: The Story of a Murderer
2009: Th…Lees verder op Wikipedia