Boek
Nederlands

Wie is bang

Tom Lanoye (auteur)
Bewerking van de klassieker 'Who's afraid of Virginia Woolf', waarin het verhaal zich niet in de academische maar in de toneelwereld afspeelt.
Titel
Wie is bang
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
128 p.
ISBN
9789044642582 (hardback)

Besprekingen

Een ongelooflijk ingenieuze en originele bewerking van de klassieker 'Who's Afraid Of Virgina Woolf' van de gelauwerde Amerikaanse schrijver Edward Albee. Verfilmd en nog regelmatig op onze podia te zien. Een nieuw sprankelend taalfeest van de geliefde Belgische auteur, die het decor verplaatst van het academische milieu naar de toneelwereld. Wel volgt hij de opbouw van het stuk getrouw. Een echtpaar - acteurs op zijn retour - speelt ook hier een permanent rollenspel, mooi gesteund door een jong stel van beginnende acteurs. Ze maken ruzie en vernederen elkaar aan de lopende band tot op het bot. Na de voorstelling zetten ze de bittere strijd in het echt verder. Stuk en toneelspel werden unaniem juichend ontvangen. Volkskrant en NRC gaven 4 sterren. 'Genadeloos goed' aldus de Volkskrant.

Over Tom Lanoye

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt hij op in the…Lees verder op Wikipedia