Boek
Nederlands

Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)

Tom Lanoye (auteur)
+1
Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)
×
Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken) Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)

Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)

Genre:
Bundel met satirische columns over maatschappelijke, politieke en culturele issues en met literaire portretten van Gerrit Komrij, Louis Paul Boon en Jef Geeraerts.
Bevat
Eerste klaagzang om Jonathan Jacob: de scheur in ons kwetsbare weefsel Oude god, nieuwe demonen Nine Eleven aan de Schelde Een spervuur van vooroordelen Apologie zonder aureool Een corbillard genaamd de letteren Tussen Jackson Pollock en Céline. Over de onrustwekkende verdwijning van Louis Paul Boon Verzengend koudvuur: Afscheid van Jef Geeraerts en zijn Gangreen De aarde onder Berlijn: Gebed voor een buur en zijn lievelingsboek Dode stad, verbannen auteur: over de vele Rodenbachs en het eeuwige, verzonnen Brugge Een taalmonument uit Bornem: bij de uitvaart van Jan Wauters Eeuwig spiegel, eeuwig dwars. Bij de dood van het Komrij-wezen Tweede klaagzang om Jonathan Jacob : een zee van zeer Tegen de krig, tegen de keer Requiem voor een versleten Piet State of the farce Dreyfus of drollenvanger? Because of Becaus Sudderlap à la Grecque Englandspiel revisited Tunnelvisies in Calais Genadeloze genade De hete duvel en zijn moer De holle salvo's van de lach Kouwe kleren, hoge prijs Het verdriet van Holland Derde klaagzang om Jonathan Jacob: De steeds groter wordende scheur in ons kwetsbare weefsel Procedures voor gestoorden Het bestuur van minne meesters Stad van beleg
Titel
Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016
238 p.
ISBN
9789044629095 (paperback)

Besprekingen

Nuances in de polemiek

In Revue Lanoye toont Lanoye zijn scherpe polemische klauwen, maar brengt hij ook milde odes aan overleden vrienden en schrijvers.

Het vlammetje van de verontwaardiging brandende houden? Tom Lanoye hoeft er ook op zijn 58ste geen sikkepit moeite voor te doen. Werp hem een maatschappelijk fenomeen voor de voeten en hij zal er zijn tanden in zetten. Lever een politicus aan hem over en hij ontdoet zijn favoriete doelwit van kwakkelpraatjes en kromme redeneringen. Vraag hem naar de staat van het Vlaamse kunstenbeleid en hij zet stante pede zijn praatgrage kraantje open om ons te irrigeren met oekazes tegen Sven Gatz.

Ook vanuit zijn halfjaarlijkse zelfverkozen ballingschap in Kaapstad volgt Lanoye het Belgische landschap met de bezetenheid van een jonge wolf. Om zich vervolgens columngewijs driftig in de vuurlinies te begeven.

Lanoye mocht in het Canvas-programma Alleen Elvis blijft bestaan dan wel beweren dat zijn toneel- en romanwerk prioritair blijven, zijn zwak voor het polemische genre is intact. Hij staat daarmee op eenzame hoogte in Vlaanderen, waa…Lees verder

Tom Lanoye (1958) is niet alleen dichter, auteur van toneelstukken en romans, hij schrijft ook columns over maatschappelijke, politieke en culturele issues. Met deze geëngageerde kant van zijn schrijverschap bewijst hij zijn publiek een dienst: hij zoekt woorden om actuele fenomenen te duiden en formuleert een standpunt. Aan de lezer om hem te volgen of niet. Lanoye brengt zijn boodschap expliciet, amusant, met compassie of ronduit kwaad. Hij blijft daarbij (meestal) een charmante heer met oog voor nuance en relativering. Naast satirische en polemische stukken over een Belgisch politieschandaal, het Nederlandse zwartepietendebat, de Griekse schuldenlast, Barack Obama, Europese politiek en Vlaams kunstbeleid staan er in deze bundel literaire portretten van Gerrit Komrij, Louis Paul Boon en Jef Geeraerts. Hier schrijft Lanoye met een pen die niet in gal is gedoopt. Het zijn hommages aan overleden schrijvers die hoog in Lanoye’s vaandel staan. Lanoye schrijft gul en warm over hun kwalite…Lees verder

Over Tom Lanoye

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt hij op in the…Lees verder op Wikipedia