Boek
Nederlands

De verloren tempel

Tom Harper (auteur)

De verloren tempel

Genre:
Net na de Tweede Wereldoorlog zoekt een team Engelsen naar een eeuwenoud Grieks kleitablet dat extreem waardevolle informatie zou bevatten; ook de Russen en de Duitsers komen op hetzelfde idee.
Titel
De verloren tempel
Auteur
Tom Harper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lost temple
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2009
349 p.
ISBN
9789024528578

Besprekingen

Tom Harper studeerde geschiedenis in Oxford, en het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn romans een degelijke wetenschappelijke achtergrond hebben. Na een historische trilogie over de kruisvaarten, situeert hij dit eerste deel van zijn nieuwe 'Sam Grant'-reeks in het Griekenland dat net na de Tweede Wereldoorlog verwikkeld is geraakt in een burgeroorlog. Dat schrikt het hoofdpersonage Sam Grant, die een fulltime avonturier is, echter niet af. Sam heeft tijdens de oorlog bij de Britse geheime dienst SOE (Special Operations Executive) gezeten, maar is nu bezig met wapenhandel. Hij gaat op zoek naar het legendarische schild van Achilles, dat een chemisch element zou bevatten dat essentieel is voor de fabricatie van atoombommen. Hij gaat echter niet alleen: een Oxfordprofessor en de plaatselijke archeologe Marina vergezellen hem. De professor is ook diegene die een interpretatie ten beste geeft van de vele volksverhalen, herinneringen, tradities en genealogieën in de Ilias en de …Lees verder
Grant, een voormalig Inlichtingenofficier maar nu freelancer, werkt samen met een Britse archeoloog, een huidige agent van de Inlichtingen en een plaatselijke schone om de tweede helft van een Oud-Grieks kleitablet te vinden. En tegelijkertijd om het eerste te ontcijferen. Beide samen zouden kunnen leiden naar een uiterst zeldzaam en waardevol stuk edel metaal dat ongehoorde mogelijkheden heeft. Deze avonturenthriller van een Engelse historicus speelt zich af kort na de Tweede Wereldoorlog wat auteur de mogelijkheid biedt zowel Duitsers als Russen als slechteriken op te voeren. Jammer genoeg verzinkt het boek in overbodige Griekse mythologieën en geschiedkundige feiten die grotendeels irrelevant zijn voor de modale lezer. Geen enkele van de personages kan overtuigen en het boek sleept zich naar zijn einde. Blijft nog over: een redelijke avonturenroman. Paperback met vrij kleine druk.