Boek
Nederlands

Woestijnstorm

Tom Clancy (auteur), Chuck Horner (medewerker)

Woestijnstorm

Tom Clancy (auteur), Chuck Horner (medewerker)
Kroniek van de geallieerde bombardementen op Irak tijdens de Golfoorlog van 1991, mede gebaseerd op de herinneringen van Chuck Horner, de Amerikaanse bevelhebber van de luchtstrijdkrachten.
Onderwerp
Golfoorlog (1991)
Titel
Woestijnstorm / Tom Clancy ; m.m.v. Chuck Horner
Auteur
Tom Clancy
Medewerker
Chuck Horner
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Every man a tiger
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2000
606 p., [8] p. pl.
ISBN
90-229-8496-6

Besprekingen

Woestijnstorm biedt geheel iets anders dan de boeken die we van Tom Clancy gewoon zijn, alhoewel het, gelet op zijn belangstelling voor de technologie in de oorlogsvoering (getuigen daarvan zijn technothrillers) ook niet volledig buiten de lijn valt. De Golfoorlog, generaal Chuck Horner heeft hem van uit zijn staffunctie meegemaakt, vanaf het prille begin met een beslissing in Washington om in actie te komen tot de terugkeer van de troepen uit het Golfgebied. Hij is dus een eerste klas getuige over het gebeuren, weliswaar vanuit zijn invalshoek nopens de luchtmacht en dus minder voor wat het aspect van de grondtroepen betreft. De generaal heeft trouwens aan het boek meegeschreven.

Twee grote delen vallen te onderscheiden in dit boek. Een eerste deel verhaalt de loopbaan van Chuck Horner en is (auto)biografisch van karakter. Het vertelt de recrutering, zijn gevechtservaring in Vietnam en de aanloop naar zijn hogere functie via een aantal staffuncties, die hem in het kielz…Lees verder
Tom Clancy, wereldwijd bestseller-auteur van (techno-) thrillers, heeft zich op het vlak van de non-fictie begeven. In samenwerking met generaal Horner, Amerikaans opperbevelhebber van de luchtmacht tijdens de Golfoorlog van 1990-1991, beschrijft Clancy de geallieerde luchtbombardementen op Irak en Koeweit, bekend onder de naam Desert Storm (Woestijnstorm). Het is een publicatie in de typische Clancy-stijl: een vuistdik boek, soms wijdlopig, maar altijd spannend geschreven, met veel oog voor details. Omdat de auteur uitgebreid met de luchtmachtgeneraal heeft gesproken en ook gebruik heeft kunnen maken van diens dagboekaantekeningen en andere herinneringen, biedt hij een fascinerende en spannende blik in de keuken van de moderne oorlogvoering: van de voorbereidingen in politieke en militaire kring tot de daadwerkelijke inzet van hoogtechnologische wapensystemen. Bevat 18 zwart-witte foto's en enkele kaarten.

Over Tom Clancy

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gary Wayne Gilbert

Thomas Leo (Tom) Clancy jr. (Baltimore, 12 april 1947 – aldaar, 1 oktober 2013) was een Amerikaans auteur van politieke thrillers, gebaseerd op concepten ontleend aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap; zijn naam is tevens een generieke aanduiding voor soortgelijke boeken die door andere auteurs worden geschreven.

Zijn vroege boeken ontlenen hun thematiek uit de Koude Oorlog. Clancy bereikt in zijn boeken door nauwgezet onderzoek een grote mate van realisme. Hij besteedde aandacht aan (fictieve) ecopolitieke motieven en achtergronden, in het bijzonder ook aan de technologie die bij missies wordt ingezet. Meerdere boeken zijn verfilmd. Ook werkte hij mee aan een aantal computerspellen waarvan de Rainbow Six-serie, de Splinter Cell-serie en de Ghost Recon-serie het bekendst zijn.

Biografie

Clancy droomde als kind al van een militaire loopbaan, maar een oogprobleem (hij droeg een zeer sterke bril) deed die droo…Lees verder op Wikipedia