Boek
Nederlands

Api leert zwemmen

+1
Api leert zwemmen
×
Api leert zwemmen Api leert zwemmen

Api leert zwemmen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Api heeft gedroomd dat hij kan zwemmen. Als hij daarna van een rots springt, gaat het mis. Vriend Das redt hem. Api wil nooit meer naar de rivier. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Zwemmen
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Api leert zwemmen
Auteur
Tineke Van der Stelt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789025855123

Besprekingen

Op een nacht droomt Api dat hij gezwind van een rots de rivier induikt en vlot naar de kant zwemt. Hij is er zeker van dat Das hier zwaar van onder de indruk zal zijn. De dag na de droom brengen Das en Api door in en rond het water: ze dobberen in een bootje, spetteren elkaar nat en gooien zelfs een vislijn uit. Op dat moment wil Api zijn droom waarmaken. Hij springt van een rots het water in en moet dan snel door Das gered worden. Eens hij veilig op de oever zit, vindt Api zwemmen maar niets. Het is stom en hij zweert nooit meer naar de rivier te gaan.

Uiteraard zal Api leren zwemmen. Tineke van der Stelt zorgt ervoor dat Das Api dichter bij zijn doel brengt en loodst Api stap voor stap door een zwemprogramma. Eerst op het droge, liggend op een keukenkrukje en nadien kopje onder in een teil. Das zorgt ervoor dat hij steeds in de buurt blijft om een herhaling van Api's eerste zwemexperiment te vermijden. De tekst is prachtig geïllustreerd. Van der Stelts illustraties zijn heel …Lees verder
Api heeft gedroomd dat hij kan zwemmen. De volgende dag wil hij het aan zijn vriend Das laten zien als zij samen in de rivier gaan vissen. Api springt van de hoogste rots af en dan blijkt dat hij helemaal niet kan zwemmen! Das redt hem, maar Api is zo geschrokken dat hij nooit meer naar de rivier wil. Of zou Das hem kunnen leren zwemmen? Prentenboek met prachtige illustraties die meestal over een dubbele pagina lopen. De tekeningen in aquarel en pen zijn vaak gecombineerd met andere materialen, zoals olieverf en collage. De illustrator heeft een mooie losse, haast bibberige stijl van tekenen en ze is goed in het creëren van de juiste sfeer. De prenten van de rivier zijn vrolijk en warm, terwijl de illustratie waarop Api alleen thuis zit stilte en eenzaamheid oproept. De tekst had hier en daar wat mooier verwoord kunnen worden, maar verder is er niets aan te merken op dit leuke voorleesboek. Vanaf ca. 4 jaar.

Api leert zwemmen

Een aap die wil zwemmen? En waarom ook niet? Api gaat als hij maar even kan, met zijn vriend Das naar het water. Dan dobberen ze wat in Das’ bootje, keilen steentjes of spetteren elkaar nat. Op een dag zegt Api dat hij niet wil vissen, hij gaat zwemmen! ‘Dat kan jij helemaal niet’, zegt Das verbaasd. Maar Api duikt met veel bombarie het water in. Gelukkig is Das dicht bij hem. ‘Zie je nou.’ Api snapt er niks van: vannacht kon hij het wel, heel goed zelfs. ‘In de rivier?’, vraagt Das ongelovig. ‘In mijn droom.’ Tja, tussen droom en daad ... Api wil niet meer naar de rivier, maar hij wil niet dat Das een nieuw vriendje zoekt. Er zit maar één ding op: hij moet écht leren zwemmen. En Das moet hem daarbij helpen. 'Api leert zwemmen' is een klein verhaal over een dapper aapje. Met zijn vrolijk hoedje op en zijn zonnige zwembroek aan, ziet hij er zo speels ondeugend uit dat je hem zo van het blad zou willen plukken. Das is de grote gulle goedzak, een vaderfiguur die ook een gekke broek aa…Lees verder