Boek
Nederlands

De boekendokter

Thomas Blondeau (auteur), Roderik Six (auteur)
Titel
De boekendokter
Auteur
Thomas Blondeau Roderik Six
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
239 p.
ISBN
9789023486886 (paperback)

Besprekingen

De nalatenschap van een boekendokter

InDe boekendokter bedt Roderik Six de beste literair-medische adviezen van Thomas Blondeau (1978-2013) in een doorlopend verhaal. Daardoor besef je pas goed dat het de boekendokter menens was. Maarten Dessing

U denkt aan zelfmoord, maar wil er vanaf gehouden worden. Hoe? Na enig googlen vindt u het advies dat Thomas Blondeau in augustus 2010 op Cobra.be gaf. Doe het niet, maar lees het gedicht 'The laughing heart' van Charles Bukowski. Het is 'een gedicht dat niets oplost maar een klein beetje [helpt] de neus net boven de drab te houden. Een paar millimeters kunnen genoeg zijn.' Het had hem zelf ook geholpen om de twintig regels tellende tekst uit het hoofd te leren.

De romancier Blondeau - een jaar geleden, amper 35 jaar oud, plotseling overleden aan een hartslagaderbreuk - bedacht de boekendokter een jaar of vijf geleden. Hij schreef, gekleed in een witte doktersjas, literaire medicijnen voor aan ieder die zich in zijn ouderwets dokterskabinet meldde op de Boekenbeurs of andere literaire festivals. Hij gaf op thomasblondaeu.cobra.be gerichte leesadviezen aan al die het volgens hem nodig had. Maar werd hij ook serieus genomen?

Waarschijnlijk niet. Er zijn maar heel weinig m…Lees verder

In 2013 overleed op 35-jarige leeftijd de Vlaamse journalist, dichter en proza-auteur Thomas Blondeau, auteur van de romans 'eX', 'Donderhart' en 'Het West-Vlaams versierhandboek' . Op Gedichtendag 2014 verscheen postuum de dichtbundel: 'Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen'. Voor de Antwerpse Boekenbeurs en voor Cobra.be bedacht Blondeau een uniek concept: de Boekendokter. In een nagebouwd mini-dokterskabinet geeft een auteur in witte jas de bezoekers leesadvies, nadat hij hun aandoeningen en vragen heeft aangehoord. Literatuur als zalf, medicijn en levenselixir. Na Blondeau fungeerden ook Kristien Hemmerechts, Peter Holvoet-Hanssen, Saskia De Coster, Elvis Peeters als boekendokter. Een 50-tal recepten/adviezen van Blondeau zijn nu samengebracht in zes thematische rubrieken, met een uitvoerig voorwoord van Roderik Six, literair journalist (Cutting Edge en Focus Knack), romancier en vriend van Blondeau over de onmogelijkheid om de dood in taal te vatten. Een bundel met pittig ve…Lees verder

Over Thomas Blondeau

Thomas Blondeau (Poperinge, 21 juni 1978 – aldaar, 19 oktober 2013) was een Vlaamse schrijver, dichter en journalist. Hij studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Universiteit Leiden (literatuurwetenschap). Hij schreef voor onder andere Mare, Deng, De Revisor en Dif.

Na vele poëzievoordrachten en gepubliceerde korte verhalen, verscheen in 2006 zijn debuutroman eX, die met name in België goed ontvangen werd. Begin 2010 verscheen zijn tweede roman, Donderhart.

Op de Boekenbeurs Antwerpen speelde hij de 'boekendokter'. Gekleed in een doktersjas luisterde hij naar de kwalen van de boekenbeursganger en schreef hij boeken voor, als remedie voor de aandoening. Thomas Blondeau publiceerde ook 'voorschriften' op Cobra.be.

Thomas Blondeau overleed op 19 oktober 2013 onverwacht aan een aortaruptuur in zijn geboorteplaats Poperinge.

Roderik Six publiceerde in 2014 De boekendokter, waarin de recepten van Blondeau gebundeld…Lees verder op Wikipedia