Boek
Nederlands

Het witte eiland

Thijs Goverde (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Het witte eiland
×
Het witte eiland Het witte eiland
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De slimme en dappere Mes komt in actie als zijn beste vriend wordt meegenomen door de zwarte mannen die mensen laten verdwijnen naar het Witte eiland. Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
vriendschap, avontuur
Titel
Het witte eiland / Thijs Goverde ; met tek. van Harmen van Straaten
Auteur
Thijs Goverde 1971-
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Holland, 2004
125 p. : ill.
ISBN
90-251-0936-5

Besprekingen

Mes is een jongen van 10 jaar die erg sterk en slim is. Hij woont in een Kafka-achtige wereld waar meedogenloze zwarte mannen mensen laten verdwijnen naar het Witte eiland, waar ze nooit meer van terugkeren. Zo wordt ook de enige en allerbeste vriend van Mes meegenomen en dan weet hij dat hij alles op alles moet zetten om zijn vriend terug te vinden. Dat resulteert in een erg spannend en verrassend gevecht tegen het kwaad dat hij niet kan winnen. In deze raamvertelling doet Mes, in de ik-vorm, zijn verslag als hij uitgeput in een strandcafé belandt. Dit boeiende en fantasievolle verhaal zit vol originele vondsten en is beeldend, vaak ook humoristisch, geschreven; vlot taalgebruik met veel dialogen. Het open einde roept vermoedens op van de dood, maar dat zullen de lezers zelf moeten invullen en dat kan voor sommigen wellicht wat onbevredigend zijn. De sfeervolle gewassen pentekeningen vullen het verhaal prima aan. Een aanrader. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Thijs Goverde

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Thijs Goverde (Nijmegen, 22 april 1976) is een Nederlands kinderboekenschrijver en cabaretier.

Biografie

Kinderboekenschrijver

Goverde studeerde filosofie te Nijmegen en debuteerde in 1998 in het kinderboekenfonds van Uitgeverij Holland met De Purperen Koningsmantel. Verhalen hieruit verschenen eerder in het tijdschrift Donald Duck. Sindsdien zijn meerdere kinderboeken, vertalingen en korte verhalen verschenen.

De boeken van Thijs Goverde kenmerken zich door sprookjeselementen in combinatie met een ongebreidelde fantasie. Zijn boek De Wraak van de Meesterdief was in Nederland genomineerd voor de Kinderboekwinkelprijs en stond op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Ook in Vlaanderen was hetzelfde boek genomineerd voor de kinderjury prijs. In 2008 stond het boek "De jacht op de Meesterdief" op de longlist voor de Prijs van de Nederlan…Lees verder op Wikipedia