Boek
Nederlands

Sint en Piep

Thea Dubelaar (auteur), Pauline Oud (illustrator)
+1
Sint en Piep
×
Sint en Piep Sint en Piep
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Sinterklaas is nog in Spanje. Hij sluit vriendschap met de muis Piep die hem helpt wat meer lichaamsbeweging te krijgen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Extra onderwerp
SIN, verhalen, sint, sinterklaas-boek
Titel
Sint en Piep
Auteur
Thea Dubelaar
Illustrator
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2008
81 p. : ill.
ISBN
9789021666051

Besprekingen

Sint en Piep van Thea Dubelaar is een van de vele boeken die tijdens de Sinterklaasperiode verschijnen. Het verhaal speelt zich af in Spanje, waar Sinterklaas en zijn pieten volop bezig zijn met de voorbereidingen voor het Sintfeest. Er worden koeken gebakken en chocolade gemaakt, de speelgoedfabriek draait op volle toeren en de stoomboot krijgt zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt. De Sint zelf is echter de enige die niet in topvorm is. Piet Pedro vindt dan ook dat hij aan zijn conditie moet werken, maar ook daar lijkt Sinterklaas weinig energie voor te hebben, en Pedro maakt zich zorgen. Wanneer er een kleine muis in de keuken wordt gesignaleerd, keren de rollen om. De pieten raken in paniek, terwijl Sinterklaas als bij wonder weer in zijn nopjes is.
Sinterklaas is van oudsher een goede, rechtvaardige baas over zijn pieten. Meestal is hij een soort vaderfiguur, een serene en wijze man. In dit boek wordt de Sint echter voorgesteld als een kleine deugniet, en de twee belangrijkst…Lees verder
Sinterklaas is nog in Spanje en sluit vriendschap met de muis Piep. Het muisje zorgt voor de lichaamsbeweging die de oude Sint hard nodig heeft. Op muizenjacht gaan, vindt de Sint leuker dan gymmen. Dit is het vervolg op ‘Sinterklaas zakt door zijn paard’*, maar is ook goed los te lezen. Het boek is ingedeeld in twintig afgeronde hoofdstukken en heeft een duidelijk einde. Er staat veel tekst op een bladzijde, de tekst is uitgevuld. Het verhaal is mager, zeker gezien de grote hoeveelheid tekst. De titel is origineel, evenals de (soms door het muisje afgeknabbelde) chocoladeletters in de hoofdstuktitels. Soms wordt er overdreven in het verhaal: ‘Hij krijgt bijna een hartaanval van woede’. De karakters zijn statisch en weinig uitgewerkt. De stereotiepe (zwarte pieten met grote rode mond), paginabrede illustraties sluiten aan bij de tekst. Ze versterken de chaotische sfeer van het verhaal. De auteur is bekroond met een Zilveren Griffel voor haar debuut ‘Sjanetje’ en met de White Raven 200…Lees verder

Sint en Piep

Dit boek gaat over de voorbereiding van het bezoek van Sinterklaas aan Nederland. De plaats van het gebeuren is het huis van Sinterklaas in Spanje. Onder de Pieten heerst er als vanouds een zenuwachtige stemming. De spanning wordt nog opgedreven als er een muis van de chocoladeletters komt snoepen, waardoor deze onbruikbaar worden. De hoofdkeukenpiet mobiliseert iedereen om op muizenjacht te gaan. Maar er is één saboteur en dat is niemand minder dan de SINT zelf. De goede man is namelijk vertederd door het lieve muisje. Hij doet er alles aan om Piep, want zo is hij haar gaan noemen, te redden. En dat loopt bijna dramatisch af. Het verhaal is verdeeld over achttien hoofdstukken, die niet allemaal even spannend en soms lang uitgesponnen zijn, wat in contrast staat met het abrupte einde. Geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar en om zelf te lezen vanaf acht jaar. Van dezelfde auteur verscheen eerder 'Sinterklaas zakt door zijn paard.'


Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia

Suggesties