Boek
Nederlands

Het onzichtbare meer

Thea Dubelaar (auteur)

Het onzichtbare meer

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Melvin en Mara ontmoeten elkaar bij een geheimzinnig meer in een schemerwereld. Midden in het water ligt een eiland maar wie daar heen gaat, kan niet meer terugkomen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Coma, Mysteries
Leesniveau
AVI 9
Titel
Het onzichtbare meer
Auteur
Thea Dubelaar
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2006
118 p.
ISBN
90-216-2011-1

Besprekingen

Melvin bevindt zich opeens bij een geheimzinnig meer met een eiland middenin. Hij wordt onweerstaanbaar naar het eiland toegetrokken, maar telkens als hij er in een bootje naar toe wil, komt een oude man tussenbeide die hem verhalen vertelt en zegt dat wie eenmaal naar het eiland is vertrokken, nooit meer terug kan. Mara ontmoet Melvin bij het meer. Hij stelt haar voor aan de oude man Schaduw en vertelt haar over zijn tijd bij het meer. Later ziet Mara Melvin in het ziekenhuis liggen. Bijzonder verhaal waarin stukje bij beetje duidelijk wordt dat Melvin in coma ligt en in het niemandsland tussen dood en leven zweeft. Schrijfster weet op ontroerende wijze de lezers mee te nemen naar die schemerwereld. Er is een ingetogen spanning: zolang hij niet in het bootje stapt, is er hoop. Ook door het wisselende perspectief van de alwetende verteller tussen Mara en Melvin wordt de spanning opgebouwd. Misschien kan dit boek een aanleiding zijn tot het denken en spreken over leven en dood en bijna…Lees verder

Het onzichtbare meer

Op een dag merkt Mara in het bos achter hun nieuwe huis een prachtig meer met een eilandje in het midden. Ze ziet ook mensen bij het water die met een bootje naar het eilandje varen, maar contact maken met hen lukt niet. Mara vindt het allemaal vreemd, vooral wanneer dat meer er niet altijd blijkt te zijn. Wanneer ze het aan haar vrienden wil laten zien, is het onvindbaar. Veel tijd om te blijven zoeken naar dat onzichtbare meer krijgt Mara niet: wanneer ze vanuit het zolderraam van haar huis probeert om een glinstering van het water tussen de bomen op te merken, valt ze van het wankele verhoog waar ze op geklommen is. Het meisje komt slecht terecht en ze belandt in het ziekenhuis. Mara zelf beseft dit echter allemaal niet; zij bevindt zich terug bij het meer. En daar ontmoet ze ook de jongen Melvin én de oude man die zichzelf Schaduw noemt. Hij vertelt prachtige verhalen over merkwaardige dingen en vreemde plaatsen. Wat hij vertelt, komt voor de ogen van de toehoorders tot leven. Wan…Lees verder

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia