Boek
Nederlands

De windvrouw

Thea Dubelaar (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Niemand mag de naam 'windvrouw' noemen, want dan ben je voorlopig niet van haar af. Het overkomt Sneeuw en ze kan alleen hulp vragen aan een oude man, die bang is voor de wind. Vanaf ca. 10 jaar.
Leesniveau
AVI 8
Titel
De windvrouw
Auteur
Thea Dubelaar
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2003
92 p.
Aantekening
Naar een idee van Jacintha Josepa
ISBN
90-216-1975-X

Besprekingen

In 2001 organiseerde de Nederlandse uitgeverij Ploegsma een schrijfwedstrijd. De opgave was om bij de omslagillustratie van De windvrouw een verhaal te bedenken. Op de prent van Helen van Vliet zie je een flamboyante dame met rode jas en hoed, die een heleboel fantasiedieren aan de leiband houdt. De eerste prijs ging toen naar Jacintha Josepa en op basis van haar kortverhaal schreef Thea Dubelaar De windvrouw.

Het is een bijzonder verhaal geworden, waarin realiteit en fantasie hand in hand gaan. Fantasie, dat is de windvrouw, een mysterieuze dame die door haar macht over de wind ook veel mensen naar haar hand kan zetten. Realiteit, dat is onder meer de grote overstroming die in de jaren '50 aan vele Nederlanders het leven kostte. De windvrouw veroorzaakte deze ramp omdat Gilles haar niet had gehoorzaamd. Tijdens de ramp kwamen zijn vrouw en kind om. Bij het begin van het boek is Gilles een oude man, die voortdurend door een groepje kinderen wordt gepest. Wanneer …Lees verder
Wie de naam 'windvrouw' hoort, is voorlopig niet van haar af. Het overkomt Sneeuw als ze een oude man plaagt en hij dreigt: 'Wacht maar tot de windvrouw jou te pakken krijgt.' Vanaf dat moment wordt Sneeuw gevolgd door een vrouw met een enorme hoed en een jas die bol staat van de wind. Om haar macht over de wind niet te verliezen moet de windvrouw steeds nieuwe slachtoffers vinden. Wie haar tegenwerkt of afwijst, krijgt het zwaar te verduren. Het boek komt voort uit een prijsvraag waarbij kinderen een verhaal moesten bedenken bij een tekening van Helen van Vliet (nu omslagillustratie). De vertelling die Thea Dubelaar op basis van de winnende tekst schreef, is aanvankelijk spannend en mysterieus, maar de ontknoping stelt teleur. Het verhaal, verdeeld in getitelde korte hoofdstukken, is geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia