Boek
Nederlands

April & Oliver

Tess Callahan (auteur), Inge Kok (vertaler)
Twee jeugdvrienden vinden elkaar terug in heel verschillende omstandigheden.
Onderwerp
Vriendschap, Liefde
Extra onderwerp
Romantische literatuur
Titel
April & Oliver
Auteur
Tess Callahan
Vertaler
Inge Kok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
April & Oliver
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2010
351 p.
ISBN
9789023455950 (paperback)

Besprekingen

Ons verleden maakt ons tot wat we zijn, maar het is nooit te laat om te veranderen. Dit cliché zou je de centrale gedachte kunnen noemen van April en Oliver, de debuutroman van de Amerikaanse schrijfster Tess Callahan. Het verhaal, dat ongeveer anderhalf jaar uit het leven van hoofdpersonages April en Oliver bestrijkt en onderverdeeld is in summiere hoofdstukjes, vangt aan met een proloog. Hierin wordt de dood van Buddy, Aprils jongere broer beschreven. Dit is dan ook het uitgangspunt van het boek. De tragische dood van Buddy brengt de twee jeugdvrienden weer bij elkaar nadat ze elkaar jarenlang uit het oog verloren waren.

April is een vrouw van eind de twintig die al lang geleden al haar illusies verloren heeft. Ze werkt als dienster in een volkskroeg, woont in een marginale buurt en wordt sterk aangetrokken tot miserie. Volgens haar familie is ze erg zelfdestructief ingesteld. Zo kiest ze keer op keer voor minnaars die haar op zijn minst slecht behandelen, ruwe types d…Lees verder
Beklemmend romandebuut van de Amerikaanse schrijfster (1962) over de relatie tussen twee jeugdvrienden met elkaar en met hun verleden. Het filmische boek concentreert zich op de ommekeer in beider levens en de gebeurtenissen die leiden tot de pijnlijke, maar bevrijdende weg naar echte volwassenheid. Het iets te lijvige verhaal lijkt zich af te spelen in een tijdloos vacuüm en clichés laten zich niet onbetuigd. De personages en hun onderlinge band zijn vaak niet goed uitgewerkt. Abrupte wisselingen tussen heden en verleden tijd werken daarnaast verwarrend. Toch blijft de vertelling ondanks alles aardig voortkabbelen en het einde is mooi en bevredigend. Voor een ruim, vooral vrouwelijk lezerspubliek. Paperback; kleine druk.