Boek
Nederlands

Spin op sokken

Ted Van Lieshout (auteur), Sieb Posthuma (illustrator)
+1
Spin op sokken
×
Spin op sokken Spin op sokken
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Gedichten over een spin, drie paarden en dertien eendjes. Vrolijke, grappige gedichten over cijfers en tellen, gei͏̈llustreerd met paginagrote aquarellen. Vanaf ca. 4 t/m 7 jaar.
Onderwerp
Tellen
Titel
Spin op sokken
Auteur
Ted Van Lieshout
Illustrator
Sieb Posthuma
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
[25] p. : ill.
ISBN
9789025852115

Besprekingen

Zestien absurde gedichten serveert Ted van Lieshout ons in deze bundel, in een bijzonder smakelijke verpakking, verzorgd door Sieb Posthuma. Er gebeuren gekke dingen met dieren, fruit, knuffels en cijfers. Cijfers vormen trouwens een andere rode draad doorheen deze bundel: in bijna alle gedichten komen cijfers of een cijfermatig gegeven voor. Posthuma haalt die cijfers helemaal naar voren, niet alleen door de juiste aantallen van dieren en dergelijke te tekenen, maar ook door cijfers te verwerken in de lichamen en kledij van de personages. Zo krijgen we lakeien met een cijfer als buik, een jongetje met cijfers in zijn gezicht, stijfdeftige heren met cijfers op hun hoedje. In de schutbladen komen nog leuke dingetjes: cijfers als mensjes, in alle vormen en kleuren. Posthuma is op zijn sterkst als hij zijn kronkelige personages en voorwerpen in reeksen mag tekenen, en dat kan hij hier ten volle uit.

Grappige tekeningen dus, voor overwegend grappige gedichten. Sommige gedichten be…Lees verder
De kinderboekenauteur die bekend is van onder andere zijn 'Papieren Museums', en de illustrator van bijvoorbeeld 'Rintje' sloegen de handen ineen en maakten een sprankelend prentenboek vol gedichten en kleurrijke illustraties waarin cijfers en tellen centraal staan. Dit deden ze eerder over het alfabet in 'Van ansjovis tot zwijntje'*. De vrolijke kindergedichten hebben in hun gekte, alliteratie, herhaling en onverwachte woordkeuze wel wat weg van de rijmpjes van Annie M.G. Schmidt en de illustraties doen in gekte niet onder voor de gedichten. Op de over twee pagina's verdeelde aquarellen zijn veel komische dieren, sprookjesfiguren en mensen in de vorm van cijfers afgebeeld. De samenwerking heeft een prachtig fantasievol boek opgeleverd, dat uitnodigt om steeds weer (voor) te lezen en te bekijken omdat er zowel in de woorden als in de illustraties veel te beleven en te zien valt. Vierkant formaat met op de schutbladen als vogeltjes aangeklede cijfers in alle kleuren van de regenboog. V…Lees verder

Spin op sokken

Spin op sokken' is een verzameling van absurde, poëtische rijmpjes. Ritme en rijm kloppen meestal, de inhoud is zeer verscheiden. Toch sluiten de inhouden goed aan bij de beleving van het jonge kind en zullen ze zeker herkenbaar overkomen. Getallen spelen meestal een grote rol. Eén gedichtje wijkt af van het vaste rijmstramien. Het betreft een gesprekje tussen opa en kleinkind over doodgaan. Dat is tijdloos mooi! Wat dit boek echter uniek maakt, is de wijze waarop Sieb Posthuma de gedichten heeft geïllustreerd. Wat hij op papier tovert met pen en aquarel, is werkelijk de poëzie van het penseel. De gedichten krijgen dankzij hem een extra dimensie!

Suggesties