Boek
Nederlands

De mondenboom : ideeën om toneel te spelen

Tanja Oostvogels (auteur), Herwig De Weerdt (auteur), Studio Tween (illustrator)
+1
De mondenboom : ideeën om toneel te spelen
×
De mondenboom : ideeën om toneel te spelen De mondenboom : ideeën om toneel te spelen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Doe-boek met ideee͏̈n om toneel te spelen, waarbij o.a. aandacht wordt besteed aan stemgebruik, lichaamshouding en emoties. Met kleurenfoto's- en tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Toneel
Titel
De mondenboom : ideeën om toneel te spelen / Tanja Oostvogels ; met toneelteksten van Herwig De Weerdt en ill. van Studio Tween
Auteur
Tanja Oostvogels Herwig De Weerdt
Illustrator
Studio Tween
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Afijn, 2005
[40] p. : ill.
ISBN
90-5933-072-2

Besprekingen

De Canon Cultuurcel heeft een hart voor het jeugdtheater en durft al eens uitpakken met oogstrelende en gewaagde publicaties. De De mondenboom is zo'n uitgave, ze kwam tot stand in samenwerking met de uitgeverij Afijn.

Voor De mondenboom gingen de vormgevers (en hun computers) van Studio Tween aan de slag met ideeën die Tanja Oostvogels hen had aangereikt. "In 2003 vroegen Hilde Vanmechelen van Uitgeverij Afijn en Dirk Terryn van Canon Cultuurcel me om na te denken over een 'toneelspeelboek'. Ik leerde de illustratoren Jan Wolfs en Rik Bevers kennen en vertelde hun eindeloos over wat ik zo fantastisch vind aan toneelspelen. Ze luisterden en gingen daarna aan de slag: tekenen, fotograferen en urenlang beelden maken achter hun computer. Een tijd later kreeg ik terug: een stad, een waslijn, een boerderij, een gevel met ramen, de lucht, een mondenboom en nog veel meer".

Op basis van deze beelden improviseerde Oostvogels tal van prikkelende toneelopdrachten bij …Lees verder
Tamelijk groot vierkant prentenboek over toneelspelen. Op fantasierijke, dynamische manier is er een verweven compilatie ontstaan van gekleurde tekeningen en foto's met daarbinnen tekstregels die schots en scheef zijn afgedrukt in lettertypes die variëren o.a. qua grootte en vetheid. Tekst en illustratie prikkelen de lezer/kijker om alleen of met anderen de aangeboden toneeloefeningen in willekeurige volgorde te doen. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld stemgebruik, lichaamshouding, emoties en mise en scène. Drie korte dialogen met regieaanwijzingen zijn concreet opgenomen. De auteur is voelbaar aanwezig; de lezer wordt direct aangesproken. 'De mondenboom' is de eerste oefening, waarbij de aspirant-toneelspeler een typetje gaat spelen met een van de monden die aan een soort (rozen)struik hangen. De inhoudsopgave achter in het boek met toelichtende informatie had beter voorin geplaatst kunnen worden. Paginering ontbreekt. Vanaf ca. 9 jaar.

De mondenboom

Een speels boek met veel leuke ideeën om theater te beginnen spelen voor kinderen van acht jaar. Er worden verschillende invalshoeken aangeboden. Fotomateriaal zet aan tot imitaties en tot experimenteren; de fantasie wordt geprikkeld bij het kijken naar prenten; tekeningen van verklede poppetjes en voorwerpen vormen de inspiratiebron voor een nieuwe rol; via tekeningen wordt gewerkt rond gevoelens … kortom, de fantasie wordt op alle mogelijke manieren aangesproken. Het spelelement overweegt, maar er worden ook tips gegeven om zelf een scène op te zetten. Het is echt een boek waar je je door moet laten overspoelen om ermee aan de slag te gaan. Er staan ook drie echte dialogen in en een heel aantal zinnen die kunnen dienen als aanzet van een theaterstuk. Dit werd allemaal geschreven door Herwig De Weerdt. De teksten in het boek worden sterk ondersteund door de illustraties. Deze zijn vaak heel hip en ook erg speels. Er worden verschillende technieken gebruikt voor de illustraties, welke…Lees verder