Boek
Nederlands

Een kerstman voor Findus

Sven Nordqvist (auteur)

Een kerstman voor Findus

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Findus, de poes van opa Pettson heeft allerlei verhalen over de kerstman gehoor. Nu rekent nu ook op pakjes. Dat stelt opa Pettson voor veel problemen. Hij bedenkt een ingewikkelde kerstmanmachine. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Extra onderwerp
KER, VOO, kerstman, humor, kerstverhaal, kerst
Titel
Een kerstman voor Findus / tekst en illustraties Sven Nordqvist
Auteur
Sven Nordqvist
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Tomtemaskinen
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1995
129 p. : ill.
ISBN
90-6565-704-5

Besprekingen

Opa Pettson en de poes Findus bereiden zich voor op Kerstmis. Findus heeft van kinderen gehoord dat de kerstman pakjes brengt dus wil hij dat ook. Om aan deze wens te voldoen bouwt Pettson een ingewikkelde kerstmanmachine. Findus merkt niets van dit alles; hij is geheel in de ban van de kerstman. Als het eindelijk kerstavond is, is het echter Pettson die verrast wordt. Humoristisch kerstverhaal waarin vooral de speelse en om aandacht vragende Findus zorgt voor de komische noot. Dit komt ook tot uiting in de vele gekleurde illustraties. Findus praat, maar is alleen door Pettson te verstaan. De 5-9 pagina's tellende hoofdstukken zijn gedrukt in een duidelijke letter op helder wit papier. Verzorgde uitgave met op de harde kaft een tekening van een aktie uit het verhaal. Om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar maar door de hoeveelheid tekst vooral geschikt om voor te lezen vanaf ca. 6 jaar.

Een kerstman voor Findus

Als er één feest per jaar is waarbij je nostalgisch mag worden, dan is het wel Kerstmis. Daar heeft de heruitgave van dit boek over Findus en Pettson handig op ingespeeld. De sfeer en de gezelligheid die het boek oproept, doen ons denken aan lang vervlogen tijden. Toch is het verhaal zelf nog heel eigentijds. Het gaat over de poes Findus die ongeduldig zit te wachten op de kerstman. Opa Pettson vreest dat Findus zal teleurgesteld worden en daarom probeert hij zelf met onder meer houten tandwielen een kerstmanmachine te knutselen. Dat is niet gemakkelijk hoor!De tekst is ideaal om voor te lezen, al zal dat door de dikte van het boek niet in één keer gaan. Het boek is wel in zeventien hoofdstukken opgedeeld, zodat je het ook stukje per stukje kan voorlezen. Als je het over verschillende momenten verspreidt, bijvoorbeeld over meerdere avonden voor het slapengaan, maak je er meteen een superleuk adventsboek van. Voor elk voorleesmoment is het belangrijk dat de kinder…Lees verder

Over Sven Nordqvist

CC BY 3.0 - Foto van/door Boberger

Sven Nordqvist (Helsingborg, 30 april 1946) is een Zweeds schrijver en illustrator van kinder- en prentenboeken.

Biografie

Nordqvist werd geboren in Helsingborg en groeide op in Halmstad. Hij wilde oorspronkelijk illustrator worden maar werd door diverse kunstacademies afgewezen. In plaats daarvan studeerde hij architectuur aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen en werkte een tijd als docent in de architectuur. Tegelijkertijd bleef hij op zoek naar werk als illustrator en werkte mee aan advertenties , affiches en prentenboeken. Nadat hij in 1983 de eerste prijs won tijdens een wedstrijd voor kinderboeken met zijn prentenboek Agaton Öman och alfabetet begon hij voltijds te werken als auteur en illustrator van kinderboeken. Zijn grote doorbraak kwam er in 1985 met het volgende boek Pannkakstårtan waar de eerste maal kennisgemaakt wordt met de oude man Pettson en zijn kat Findus.

Hij werkte ook als illustrator …Lees verder op Wikipedia