Boek
Nederlands

Verschoppelingen

Suzanne Wouda (auteur), Jan Braamhorst (illustrator)
Amsterdam, 1664. De elfjarige Daniël verliest al zijn naasten als gevolg van de pest. Zijn enige levende familielid is zijn zusje Saartje, maar niemand weet waar zij is. Daniël gaat naar haar op zoek. Onderweg komt hij een bende verschoppelingen met een duivelse leider tegen.
Titel
Verschoppelingen
Auteur
Suzanne Wouda
Illustrator
Jan Braamhorst
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2012
216 p. : ill.
ISBN
9789021669991 (hardback)

Besprekingen

1664. Daniël is elf jaar en woont met zijn ouders, zijn zusje Saartje en babybroertje Thomas in Amsterdam, in een steegje tussen de grachten. Het gezin heeft het niet breed; vader haalt vodden op en de kinderen proberen wat bij te verdienen. Daniël doet dat door op de Dam portretten te tekenen, en de blinde Saartje door fluit te spelen. Dan breekt de pest uit en in korte tijd bezwijken in de stad honderden mensen aan de gevreesde ziekte. Ook Daniëls ouders en zijn broertje behoren tot de slachtoffers. ‘Beloof me dat je voor Saartje zult zorgen,’ heeft vader aan Daniël gevraagd. Maar als die op zoek gaat naar zijn zusje, die tijdelijk bij een buurvrouw ondergebracht was, vindt hij daar niemand in huis. Ook de buurvrouw is ziek geworden en Saartje is door een man meegenomen. Wie die man is en waarheen hij is vertrokken, weet niemand. Wel slaagt Daniël erin om aan de hand van wat de buren hem vertellen een portret te schetsen van de man, zijn enige houvast om op zoek te gaan naar Saartje…Lees verder
Amsterdam, 1664. Tijdens de pestepidemie verliest de 11-jarige Daniel zijn hele familie, behalve zijn blinde zusje Saartje die echter spoorloos verdwenen is. Hij gaat naar haar op zoek, maar eindigt als gevangene van een groep rondreizende verschoppelingen. Zijn hoop om Saartje te vinden vermindert met de dag. Tweede historische jeugdroman* van de auteur, waarin zij een levensecht beeld schetst van een onzeker en hard bestaan in de grote stad. Spannend en realistisch geschreven, met thema’s als armoede, dood, overleven, familie en vriendschap. Het is een tijd van paria’s, kinderarbeid onder erbarmelijke omstandigheden en bijgeloof. Het boek is opgebouwd uit drie delen (Amsterdam; Verschoppelingen van de duivel; Leiden) die merendeels vanuit het perspectief van de sympathieke Daniel zijn geschreven met soms een kort hoofdstuk over de belevenissen van de 8-jarige Saartje. Met inhoudsopgave, achtergrondinformatie over dit verhaal en een getekende landkaart op de schutbladen. Boeiend boek…Lees verder

Verschoppelingen

Amsterdam, 1664. Daniël, zoon van een voddenkoopman, zit te tekenen op de Dam. Zus Saartje speelt op haar blokfluit. Zo verdienen de kinderen een paar stuivers voor het arme gezin. Plots wordt er geschreeuwd en ontstaat er chaos. De klokken luiden, de pest is uitgebroken in de stad.
Vader en moeder sterven. De kinderen overleven het, maar worden gescheiden. Saartje belandt in Leiden bij meneer Beeckman, een lakenhandelaar, die weeskinderen voor zich laat werken. Vooraleer Daniël zijn zusje terugvindt, valt hij in de handen van een groep zwervers, ‘de bende van de duivel’. Na vele omzwervingen zal hij in het huis aankomen waar zijn zusje opgesloten zit.
Een boek over de pest, over weeskinderen, zwervers en kwakzalvers, die rondtrekken tussen Amsterdam en Leiden. Een verhaal over uitbuiting, over kameraadschap en over een jongen die er alles voor over heeft om zijn zusje te redden, omdat hij dat aan zijn vader had beloofd. Achterin volgen nog historische weetjes.

Over Suzanne Wouda

Suzanne Wouda (Kaatsheuvel, 8 maart 1974) is een Nederlands schrijfster. Ze schrijft zowel kinderboeken als voor volwassenen, voornamelijk in het genre historische fictie. Voor haar boek Sabel ontving ze in 2018 een Zilveren Griffel. Wouda is deelnemer van het schrijverscollectief De schrijvers van de ronde tafel.

Bibliografie

Kinderboeken

  • Stormvaart (2011, uitgeverij Ploegsma)
  • Verschoppelingen (2012, uitgeverij Ploegsma)
  • Zwart Water (2013, uitgeverij Ploegsma)
  • De wereld is wit (2015, Zilveren boekje, uitgeverij Rubinstein)
  • Kinderen van het Hoge Huys (2016, verhalenbundel met Schrijvers van de ronde tafel, uitgeverij Menuet)
  • Sabel (2017, uitgeverij Hoogland en van Klaveren)
  • Twee over half één (2018, deel van de serie Toen & Hier Eindhoven, uitgeverij BookBase)
  • Lees verder op Wikipedia