Boek
Nederlands

De onzaligen van Lódz

Steve Sem-Sandberg (auteur), Geri De Boer (vertaler)
Titel
De onzaligen van Lódz
Auteur
Steve Sem-Sandberg
Vertaler
Geri De Boer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
De fattiga i Lódz
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2011
598 p. : ill.
ISBN
9789041415998 (hardback)

Besprekingen

Om in de Tweede Wereldoorlog de joden van het Poolse Lodz te beschermen maakt hun leider Chaim Rumkovski van het ghetto een ministaat met zelfbestuur, ordedienst, ziekenzorg en industrietjes die voor de Duitsers werken. Deze bescherming blijkt niet te werken. Rumkovski vertrekt met het laatste transport en overleeft de oorlog niet. De visionaire bureaucraat Rumkovski besliste zelf wie werd weggestuurd. Berucht is zijn rede waarin hij ouders om hun kinderen vraagt. In zijn op vele feiten gebaseerde roman schetst de auteur de vele gezichten van Rumkovski, de ghettogeschiedenis en volgt hij enkele andere ghettobewoners: niemand overleeft. Dit is het enige boek over dit onderwerp in het Nederlands. Bekroond met de Augustprijs, de meest prestigieuze literaire onderscheiding van Zweden. Met enkele historische documenten. Kleine druk.

Over Steve Sem-Sandberg

CC BY 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Steve Sem-Sandberg (Oslo, 16 augustus 1958) is een Zweeds schrijver, criticus, vertaler, voormalig eindredacteur van de Zweedse krant Dagbladet en oud-journalist voor Dagens Nyheter. Zijn grote internationale doorbraak als schrijver kwam in 2009 met zijn roman De onzaligen van Łódź (De fattiga i Łódź), waarvoor hij in Zweden de prestigieuze Augustprijs ontving. De roman verscheen in 2011 in het Nederlands en werd vertaald in meer dan twintig landen.

Door de jaren heen heeft Sem-Sandberg vele prijzen en onderscheidingen voor zijn werk ontvangen. Vóór De onzaligen van Łódź verwierf hij al bekendheid door zijn romans Theres (1996, over terroriste Ulrike Meinhof), Allt förgängligt är bara en bild (1999) en Ravensbrück (2003).

Steve Sem-Sandberg woont en werkt in Wenen, Oostenrijk.

Bibliografie

1. Sländornas värld, roman (1976)
2. Sökare i dödsskug…Lees verder op Wikipedia