Drie tieners moeten als schoolopdracht een opstel over het meest bijzondere jaar uit hun leven schrijven. De drie hoofdpersonen, T.C., Augie en Alejandra (Alé), kiezen hetzelfde jaar: het derde jaar van de middelbare school, waarin ze alledrie een grote ontwikkeling doormaakten en er een bijzondere band tussen hen ontstond. Naast de opdracht om over hun 'topjaar' te schrijven, krijgen ze van dezelfde docente opdracht om een dagboek bij te houden. In het boek worden dagboekfragmenten van de drie hoofdpersonen afgewisseld.
T.C. en Augie zijn al beste vrienden sinds hun zesde jaar en hebben zichzelf sindsdien tot broers verklaard. T.C., een bevlogen honkbalfan, is al jong zijn moeder verloren. In zijn dagboek vertelt hij haar alles: over zijn verliefdheid op Alejandra en over het dove jongetje Hucky dat niemand vertrouwt, maar die T.C. als held heeft uitgekozen, op de tweede plaats na zijn allergrootste idool Mary Poppins. Aan het begin van het verhaal lijkt T.C. een stoere jongen…
Lees verder
Drie tieners moeten als schoolopdracht een opstel over het meest bijzondere jaar uit hun leven schrijven. De drie hoofdpersonen, T.C., Augie en Alejandra (Alé), kiezen hetzelfde jaar: het derde jaar van de middelbare school, waarin ze alledrie een grote ontwikkeling doormaakten en er een bijzondere band tussen hen ontstond. Naast de opdracht om over hun 'topjaar' te schrijven, krijgen ze van dezelfde docente opdracht om een dagboek bij te houden. In het boek worden dagboekfragmenten van de drie hoofdpersonen afgewisseld.
T.C. en Augie zijn al beste vrienden sinds hun zesde jaar en hebben zichzelf sindsdien tot broers verklaard. T.C., een bevlogen honkbalfan, is al jong zijn moeder verloren. In zijn dagboek vertelt hij haar alles: over zijn verliefdheid op Alejandra en over het dove jongetje Hucky dat niemand vertrouwt, maar die T.C. als held heeft uitgekozen, op de tweede plaats na zijn allergrootste idool Mary Poppins. Aan het begin van het verhaal lijkt T.C. een stoere jongen, de populairste jongen van de klas die zich nergens honderd procent voor inzet, maar de zwijgende noodkreet van Hucky maakt nieuwe kanten in hem los. T.C. herkent zichzelf in de zesjarige Hucky en doet er alles aan om zijn eenzaamheid op te heffen: hij leert in een verbijsterend tempo gebarentaal, zodat hij met Hucky kan communiceren. Hij weet door de zwijgende barrière van het jongetje heen te breken en al snel sluiten ook zijn vrienden en familie hem in hun hart.
De tweede hoofdpersoon Augie komt in het derde jaar tot de ontdekking dat hij op jongens valt en dat hij smoorverliefd is op Andy, een jongen van school. Maar is Andy wel verliefd op hem? En hoe moet hij het zijn ouders vertellen? Augie's dagboekfragmenten zorgen voor een humoristische noot in het verhaal. Hij dweept met musicals en werpt zich dan ook enthousiast op als regisseur voor het schooltoneelstuk. Iedere bijdrage aan zijn dagboek richt hij aan een andere beroemdheid ('Diva van de week'), van Liza Minelli tot Judy Garland.
Alejandra beschrijft in haar dagboek (waarin ze zich tot Jacqueline, Jacky Kennedy, richt) hoe ze in het derde jaar bij T.C. en Augie op school komt. Ze sluit onmiddellijk vriendschap met Augie en wordt schoorvoetend verliefd op T.C., waardoor het onafscheidelijke tweetal langzaam maar zeker een drietal wordt. Tijdens het derde jaar besluit Alejandra bovendien dat ze later, anders dan haar vader zou willen, geen diplomaat wil worden, maar wil zingen en dansen in het theater. Ze gaat stiekem zang- en danslessen volgen, totdat Augie haar talent ontdekt en haar min of meer dwingt mee te doen aan het schooltoneelstuk.
De dagboekfragmenten zijn doorspekt met (musical)citaten, msn-gesprekken, e-mails, verslagen, recensies en stiekem onder de les geschreven briefjes. Daarnaast worden de dagboekfragmenten afgewisseld met e-mails en brieven van de ouders van T.C. en Augie, de schooldecaan en de grote broer van Alé. Deze structuur maakt het boek vrij ingewikkeld, vooral vanwege de vele namen en de onderlinge verhoudingen van alle bijfiguren. Door de vele verhaallijnen en het fragmentarische karakter laat het boek zich evenmin gemakkelijk navertellen. Hierdoor vraagt My most excellent year om een zeer oplettende lezer. Wie zich hierdoor niet laat afschrikken, vindt echter een verhaal dat de moeite waard is. De drie hoofdpersonen worstelen met herkenbare vragen en problemen, zoals voor het eerst verliefd worden, ontdekken wie je bent en wat je echt graag wilt, vechten voor je dromen en voor jezelf opkomen. Het is echter met name T.C.'s verhaallijn die eruit springt en je daardoor het meest bijblijft. Zijn onvoorwaardelijke liefde en steun voor het jongetje Hucky ontroeren; zijn grote inzet voor het jongetje komt als een verrassing en maakt hem daardoor een intrigerend personage.
Het boek is wel erg Amerikaans, met T.C.'s liefde voor honkbal, Augies passie voor musicals en Alejandra's belangstelling voor de Amerikaanse presidenten. Het boek maakt dan ook deel uit van de serie 'Made in the U.S.A.', waarin uitgeverij Lemniscaat adolescentenromans van Amerikaanse bodem brengt. Hoewel met name de vele musicalsterren die de revue passeren bij veel jongeren van nu onbekend zullen zijn, zijn de vragen die de hoofdpersonages zich stellen zo universeel dat jongeren zich zeker in hen zullen herkennen. My most excellent year is een boek waarbij je even moet doorzetten, maar zit je er eenmaal in, dan vind je een boeiend verhaal over vriendschap en volwassen worden. [Eefje Buenen]
Verberg tekst