Boek
Nederlands

Eenmalige zonde

Stephen King (auteur), Hugo Kuipers (vertaler)
Twee griezelverhalen over een verpleegkundige die een voorstel krijgt dat haar leven kan veranderen en over een getalenteerde honkbalspeler met een duister geheim.
Bevat
Titel
Eenmalige zonde
Auteur
Stephen King 1947-
Vertaler
Hugo Kuipers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Blockade Billy
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2011
160 p.
ISBN
9789024533282 (hardback)

Besprekingen

Stephen King heeft in zijn meer dan veertigjarige schrijverscarrière een gigantisch aantal romans en kortverhalen neergeschreven. Opvallend daarbij is dat King steeds een bepaalde kwaliteitsnorm wist te handhaven, zowel in zijn romans als in zijn kortverhalen. Eenmalige zonde, dat de kortverhalen ‘Eenmalige zonde’ (oorspronkelijk ‘Morality’) en ‘Blockade Billy’ bevat, verscheen in 2010 in de Verenigde Staten onder de titel Blockade Billy, waarbij ‘Morality’ als extra verhaal beschouwd werd. De keuze van de Nederlandstalige uitgever om beide verhalen te switchen lijkt in de eerste plaats ingegeven te zijn door het feit dat honkbal, het thema van ‘Blockade Billy’, voor Belgische en Nederlandse lezers te ‘exotisch’ is. Deze typisch Amerikaanse sport is hier hoe dan ook weinig ingeburgerd waardoor bepaalde elementen van het verhaal inderdaad weinig herkenning bij de lezer zullen oproepen.
Toch vormt de sporttak niet meer dan een vehikel voor King om zijn verhaal te bren…Lees verder
Bundel met twee verhalen waarbij het titelverhaal, dat tevens het kortste is (49 blz.), nogal tegenvalt. Een oude vrijgezelle predikant die na een beroerte gedeeltelijk verlamd is, wil dat de vrouw die hem jarenlang heeft verzorgd, zijn laatste en grootste wens in vervulling doet gaan n.l. het begaan van een grote zonde. Vanwege de beperkte omvang komt het verhaal niet uit de verf en ook het einde blijft steken in oppervlakkigheid en gaat eigenlijk als een nachtkaars uit. Het tweede verhaal (81 blz.) gaat over een honkballer die op een zeer speciale, geheimzinnige manier spelers van de tegenpartij uitschakelt. Hierin is de 'echte' King weer te herkennen met alle elementen, spanning, uitdieping van de karakters en een opgevoerde onheilspellendheid die het werk van deze schrijver zo aantrekkelijk maken. Vooral ook voor honkballiefhebbers een prachtig verhaal. Kleine hardback met kleine druk.

Over Stephen King

CC BY 2.0 - Foto van/door Pinguino Kolb

Stephen Edwin King (Portland, Maine, 21 september 1947) is een Amerikaans schrijver van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Zijn boeken komen voor op lijsten van bestverkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie.

De verhalen van King gaan vaak over onopvallende personages die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile. Ook The Stand werd na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie (met Gary Sinise en Molly Ringwald in de hoofdrollen).

Biografie

King werd geboren op 21 september 1947 als zoon van Donald en Nellie Ruth Pillsbury-King. Toen hij nog jong was, verliet zijn va…Lees verder op Wikipedia