Titel
Victoria & Abdul / directed by Stephen Frears ; screenplay by Lee Hall ; based on the book by Shrabani Basu
Andere titel
Victoria and Abdul
Regisseur
Stephen Frears
Acteur
Judi Dench Ali Fazal Tim Pigott-Smith Eddie Izzard Adeel Akhtar Michael Gambon
Componist
Thomas Newman 1955-
Naar het werk van
Shrabani Basu
Scenarist
Lee Hall
Taal
Engels
Uitgever
Universal Pictures Benelux, © 2018
1 dvd-video
Oorspr. opname
2017
Speelduur
ca. 107 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Arabisch, Deens, Fins, Duits, Ijslands, Noors, Portugees, Zweeds, Turks, Hindi
EAN
5053083135669
mooov

Besprekingen

Kostuumdrama van Stephen Frears (Florence Foster Jenkins; The queen), geïnspireerd op het non-fictie-boek* van journaliste Shrabani Basu. In de hoofdrol steracteur Judi Dench, die eerder de rol van Victoria speelde in 'Mrs Brown' (1997). In 1887 wordt het gouden regeringsjubileum van de koningin gevierd. Zij is dan al ruim 25 jaar weduwe en voelt zich eenzaam en zonder doel in het leven. De Indiase bediende Abdul Karim is vanuit India gestuurd om haar een herdenkingsmunt aan te bieden. Victoria raakt in hem geïnteresseerd en sluit later vriendschap met hem, tot groot ongenoegen van haar hofhouding. De recensenten zijn het niet met elkaar eens en geven 2-5 sterren. Pauline Kleijer (Volkskrant 21-9-'17) ziet te weinig aandacht voor Abdul, zij vindt dat er op technisch vlak weinig mankeert, maar noemt het scenario 'log en oppervlakkig'. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 21-9-'17): '(...) Frears snijdt, hoewel zijn film zich rond 1890 afspeelt, diverse actuele problemen aan. Vreemdelingenhaat, an…Lees verder

Over Stephen Frears

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Towpilot

Stephen Frears (Leicester, 20 juni 1941) is een Brits filmregisseur.

Filmografie

Films

  • Gumshoe (1971)
  • Bloody Kids (1979)
  • The Hit (1984)
  • My Beautiful Laundrette (1985)
  • Prick Up Your Ears (1987)
  • Mr Jolly Lives Next Door (1987)
  • Sammy and Rosie Get Laid (1987)
  • Dangerous Liaisons (1988)
  • The Grifters (1990)
  • Hero (1992)
  • The Snapper (1993)
  • Mary Reilly (1996)
  • The Van (1996)
  • The Hi-Lo Country (1998)
  • High Fidelity (2000)
  • Liam (2000)
  • Dirty Pretty Things (2002)
  • Mrs. Henderson Presents (2005)
  • The Queen (2006)
  • Chéri (2009)
  • Tamara Drewe (2010)
  • Lay the Favorite (2012)…Lees verder op Wikipedia