Boek
Nederlands

Vlieg naar de maan

Stefan Boonen (auteur), Greet Bosschaert (illustrator)
+1
Vlieg naar de maan
×
Vlieg naar de maan Vlieg naar de maan
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Vlieg naar de maan / Stefan Boonen ; met ill. van Greet Bosschaert
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Greet Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
67 p. : ill.
ISBN
90-448-0449-9

Besprekingen

Kip Kat Koe naar zee (AVI 3 en AVI 7) verschijnt in dezelfde 'Samenleesboeken'-serie als Vlieg naar de maan (AVI 4 en AVI 7). De beginnende lezer leest de vetgedrukte, in groter korps gezette zinnen, de gevorderde lezer de andere zinnen. Zodoende kan bv. tijdens het zogenaamde tutorlezen een leerling uit een hogere groep samen lezen met een leerling uit een lagere groep. Thuis kan vader of moeder de moeilijkere stukken lezen, terwijl het kind zijn best doet op de eigen tekst.

In Vlieg naar de maan dreigt de zomervakantie voor Jules en zijn vriendje Maarten op een mislukking uit te draaien, wanneer de moeder van Jules de dag voor de vakantie haar enkel breekt. Tot Maarten, als hij in de supermarkt een bouwdoos van de Apollo 11 ziet, een prachtig idee krijgt: een echte raket bouwen. Het schuurtje wordt de werkplaats. Surfen op internet levert een bouwtekening op, oude tonnen uit de tuin van de buurman, vuurpijlen, een zeil dat als parachute dienst kan doen, i…Lees verder
Jules en Maarten kunnen niet op vakantie. Dan verzinnen ze iets anders: ze bouwen en lanceren een raket. Deeltje uit de serie samenleesboeken waarbij een beginnende lezer op AVI 4-niveau leest samen met een gevorderde lezer (ouder, docent, ouder kind) die de tekst op AVI 7-niveau leest. De letters voor de beginner zijn groter en vetter dan die voor de al meer bekwame lezer. Na elk hoofdstuk staat een startvraag voor een gesprekje, goed voor de taalontwikkeling van een beginnend lezer. Het boek bevat achterin enkele samenleestips. De korte hoofdstukken eindigen niet altijd spannend. De tekst is niet in blokken verdeeld. Naast de kritiek die vaak geleverd wordt op het niveaulezen, moet hier worden vermeld dat er geen betrouwbare leesindex te bepalen valt van stukjes van enkele zinnen, zodat de niveau-indeling niet betrouwbaar is. De fullcolourillustraties in acryl, waarbij de figuren met dikke contourlijnen worden neergezet, ondersteunen het verhaal goed. Een echt schoolboekje met een o…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties