Boek
Nederlands

Verel van bijna alles

Stefan Boonen (auteur), Lieve Claes (illustrator)
+1
Verel van bijna alles
×
Verel van bijna alles Verel van bijna alles
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De ouders van Verel willen dat ze van alles doet, maar Verel wil wel eens rust en komt in opstand. Prentenboek met grote kleurige tekeningen. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Hobby's, Stress
Titel
Verel van bijna alles
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Lieve Claes
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
9789044804911

Besprekingen

Ervan uitgaande dat Boonen verantwoordelijk is voor de tekst en Claes voor de illustraties, kun je hier spreken van een succesvolle en harmonieuze samenwerking.

Het allerbeste is de uitwerking van het thema, en dat is nou precies één van de moeilijkste dingen die er zijn in een kinderboek.

De vader en moeder van Verel zijn trots op haar, omdat ze al zoveel kan. Bijna alles dus: dansen, zingen, turnen, winkelen, zwemmen en nog veel meer. Ze is bovendien slim, netjes en lief.

Dus kun je vrezen voor een verschrikkelijk positief en pedagogisch boek. Maar gelukkig gooit Verel haar kont tegen de krib. Op een dag wil ze liever eens helemaal niks. Daarom provoceert ze, ondermijnt en saboteert op haar eigen, kleuterachtige manier. Ze springt opzettelijk in een plas, knipt bij de kapper gauw een pluk van haar haar, tekent bij dansles op de spiegel en wil zelfs niet naar oma. Tot mama en papa hetzelfde gaan doen: die willen opeens ook niks meer. Mama gaat op het gras zitten,…Lees verder
Dit vijftigste prentenboek van de auteur behandelt op speelse wijze het actuele probleem van de soms overdadige activiteiten die kinderen, buiten hun schoolse leven, dagelijks te doen hebben. De ouders van Verel vinden dat ze veel moet, want dat is goed voor haar: dansen, zingen, turnen, zwemmen etc. Zelf wil ze liever eens een dag niks doen, maar daarvoor is volgens papa en mama geen tijd! Verel wordt er opstandig van. Uiteindelijk kiezen de ouders ook voor meer rust en vrije tijd voor haar en zichzelf en komen tot het inzicht dat ze Verel overvragen en te weinig kind laten zijn. De grote kleurige tekeningen in krijt, conté en gekleurd papier staan steeds op een dubbele pagina en tonen op humoristische wijze Verels recalcitrante gedrag in de strijd om rust met haar ouders. De tekst van gemiddeld 6 regels per pagina is op niet hinderlijke wijze op het kleurige fond van de illustratie opgenomen. Dit boek is zeer geschikt om ook met een wat grotere groep 5-7 jarigen te praten over 'druk…Lees verder

Verel van bijna alles

Dit boek van bijna alles, gaat over bijna niets. Verel heeft vandaag gewoon nergens zin in en wil ook niets. Alles wat haar ouders voorstellen en met haar ondernemen, aankleden, de kapper, dansles, naar oma en de zwemles,... alles loopt fout omdat Verel het laat mislukken. Ze heeft er gewoon geen zin in. Dit magere verhaal wordt gelukkig opgefleurd door grote, kleurrijke tekeningen. De achtergronden zijn effen en de tekeningen bevatten alleen de noodzakelijkste details. Het resultaat is eenvoudig, maar ook wat saai. Spijtig dat het verhaal bijna even leeg is als het onderwerp.

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia