Boek
Nederlands

Lucas gaat intensief

Stefan Boonen (auteur), Birgitte Vangehuchten (auteur), Pauline Oud (illustrator)
De moeder van Lucas is aangereden en ligt op intensieve zorgen. Met zijn vader gaat Lucas op bezoek. Dat vindt hij best eng: al dat gipsverband en die slangetjes, de ziekenhuisgeur… Met informatie over het bezoeken van de intensive care met kinderen.
Titel
Lucas gaat intensief
Auteur
Stefan Boonen Birgitte Vangehuchten
Illustrator
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
[28] p. : ill.
ISBN
9789044817942 (hardback)

Besprekingen

De mama van Lucas komt op intensieve zorgen terecht nadat ze is aangereden door een auto. Papa vertelt erover aan Lucas en zijn zus. Hij bereidt Lucas ook voor op een bezoek aan mama. Zus is daar nog te jong voor. Papa beschrijft voor Lucas dat mama slaapt, dat er veel buisjes en slangetjes uit haar lichaam komen en dat zoiets er een beetje akelig uitziet. Maar hij vertelt ook dat het zeker goed komt met mama. Wat schrikt Lucas als hij op mama’s kamer komt! Hoe fijn dat papa bij hem is. Toch slaat de ontreddering toe wanneer hij thuis aan zus wil vertellen hoe het met mama gaat. Gelukkig mag Lucas in zijn klas ook over mama vertellen. Je kan op de illustratie in dit deel van het boek zien, hoe de klasgenootjes van Lucas best wel onder de indruk zijn van zijn verhaal. Gelukkig wordt mama beter! De kleurrijke illustraties beslaan steeds een dubbele pagina. Onderaan de pagina’s staat de tekst. Pauline Oud zorgt voor duidelijke prenten waarin de figuren en andere belangrijke elementen zwa…Lees verder
De moeder van Lucas heeft een ongeluk gehad en ligt op de intensive care (ic). Lucas gaat met zijn vader naar het ziekenhuis. Dit deel uit de uitgebreide informatieve serie 'Bij de hand' is bedoeld om kinderen voor te bereiden op een bezoek aan de ic. Prentvertelling met tekeningen in heldere kleuren over twee bladzijden met daaronder de tekst op een witte achtergrond. De illustraties sluiten goed aan op het verhaal. De afbeelding waarop de moeder met haar ogen dicht in bed ligt met buisjes, slangetjes en apparaten, biedt aanknopingspunten om met een kind te praten over wat hij allemaal zal zien (of gezien heeft) op de ic. Het geheel eindigt positief als de moeder van de beademing af is en in een gewoon ziekenhuisbed ligt: ze kan weer glimlachen. Achter in het boek staat uitgebreide informatie voor volwassenen over intensieve zorg, met daarbij pedagogische adviezen. Eerlijk zijn en erkenning van de gevoelens van het kind staan voorop. Daarom kan het vreemd overkomen dat in de voorlees…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties