Boek
Nederlands

De koning van het ziekenhuis

Stefan Boonen (auteur), Pauline Oud (illustrator)
+1
De koning van het ziekenhuis
×
De koning van het ziekenhuis De koning van het ziekenhuis
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Hoewel Jasper in het ziekenhuis ligt omdat hij aan zijn hart is geopereerd, viert hij gewoon zijn verjaardag. Prentvertelling met praktische tips voor begeleiders over langdurig ziek zijn. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Ziek zijn, Ziekenhuizen
Titel
De koning van het ziekenhuis
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2004
[33] p. : ill.
ISBN
90-448-0247-X

Besprekingen

Jasper ligt na zijn tweede hartoperatie in het ziekenhuis en viert daar zijn verjaardag. De normale onderzoeken en school gaan gewoon door, maar er wordt toch feest gevierd. Niet alleen de familie komt, maar ook de juf van school en Jasper is met de kroon op zijn hoofd echt jarig. Ondanks het moeilijke onderwerp maakt dit prentenboek een optimistische indruk. De bijna paginagrote platen, die vaak over twee bladzijden zijn verdeeld, zijn speels en hebben weinig details, maar zullen kinderen zeker aanspreken. De tekst is eronder of ernaast afgedrukt. Het taalgebruik is helder en afgestemd op kleuters. Toch wordt er niet voorbijgegaan aan problemen als pijnlijke onderzoeken, ernstige ziektes en eenzaamheid als de ouders weg zijn. Jasper gaat aan het eind van het verhaal nog niet naar huis. Achter in het boek staan praktische tips voor ouders en leerkrachten. Goed bruikbaar voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

De koning van het ziekenhuis

Jasper is geopereerd en verblijft in het ziekenhuis. Hoewel hij af en toe nog pijn heeft, is hij goed aan het herstellen. Wanneer hij op z’n bed ligt te rusten denkt hij aan z’n hond Tinky en aan z’n schoolkameraadjes. Elke dag komt de dokter langs en er is een speciale juf die komt lesgeven. Op Jaspers verjaardag helpt Els, de spelleidster, hem om een kroon te maken. Later op de dag komen mams, paps, opa en wie weet nog andere onverwachte gasten op bezoek om hem te feliciteren. Dit educatieve prentenboek is in de eerste plaats een gids voor ouders, leerkrachten en opvoeders van kinderen die langere tijd in het ziekenhuis moeten verblijven. Je vind er eenvoudige en handige tips om de leefomgeving van een ziek kind zo aangenaam mogelijk te maken. Deze tips, die in het verhaal summier aan bod komen, worden achteraan in het boek, uitvoerig toegelicht en besproken. Er zijn aparte verwijzingen voor Nederlandse en Vlaamse lezers. Het verhaal, waarin Jasper een centrale plaats inneemt, gaat …Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties