Joe Doucett wordt zonder enige aanleiding in totale eenzaamheid gevangen gezet. Als hij na twintig jaar zonder uitleg vrijgelaten wordt zet hij alles op alles om erachter te komen wie en waarom iemand hem dit aangedaan heeft.
Extra onderwerp
Thrillers (film)
Titel
Oldboy
Regisseur
Spike Lee
Componist
Roque Banos
Naar het werk van
Garon Tsuchiya Nobuaki Minegishi
Acteur
Josh Brolin Elizabeth Olsen Sharlto Copley
Taal
Engels
Uitgever
Paradiso, 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
104 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands Remake van de gelijknamige film van Chan-wook Park uit 2003 Naar de manga van Garon Tsuchiya en Nobuaki Minegishi
EAN
5414937033003

Besprekingen

Amerikaanse thriller uit 2013, geregisseerd door Spike Lee (Malcolm X, 25th Hour). Joe Doucett (Josh Brolin), een onsympathieke alcoholist die zijn baan en zijn dochter verliest, wordt jarenlang door een mysterieuze figuur opgesloten. Na zijn plotselinge vrijlating krijgt hij de opdracht om te achterhalen wie zijn gijzelnemer is en waarom hij werd opgesloten. De film is een vrij letterlijke remake van de gelijknamige Zuid-Koreaanse mangaverfilming van Park Chan-wook (2003). Berend Jan Bockting (Volkskrant 28-11- '13) geeft 2 (van 5) sterren: '(...) het serieuze jasje waarin Lee zijn Oldboy steekt ervoor zorgt dat onlogische elementen in het plot meer opvallen, en de schokkend bedoelde finale potsierlijker oogt.' Bas van der Put (Parool 27-11-'13) geeft 3 (van 5) sterren: 'Lee hanteert een realistischere stijl, maar knipoogt herhaaldelijk geforceerd naar de voorganger, en dat wringt. De tweeslachtige benadering leidt bovendien tot botsende acteerstijlen bij de bloedserieuze Brolin en d…Lees verder

Over Spike Lee

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Shelton Jackson (Spike) Lee (Atlanta, 20 maart 1957) is een Amerikaans filmmaker en -regisseur.

Lee maakt veelal sociaal bewogen films. Racisme is een belangrijk thema in zijn werk. De films Malcolm X en Do the Right Thing zijn daar goede voorbeelden van. Andere motieven die regelmatig in het werk van deze filmmaker/regisseur zitten verweven zijn criminaliteit, het stadsleven, en de invloed die de media op mensen hebben.

In een aantal van zijn films speelt hij ook zelf een rol, al is het meestal maar een heel kleine rol.

Filmografie (regie)

Films

  • She's Gotta Have It (1986) (met bijrol)
  • School Daze (1988) (met bijrol)
  • Do the Right Thing (1989) (met bijrol)
  • Mo' Better Blues (1990) (met bijrol)
  • Jungle Fever (1991) (met bijrol)
  • Malcolm X…Lees verder op Wikipedia