Boek
Nederlands
Aliide Truu verbergt na de Tweede Wereldoorlog jarenlang haar zwager Hans in haar huis in Estland. Hij wordt gezocht door de Sovjets die Estland hebben bezet. Ze is verliefd op hem en verraadt haar zus. Als ruim veertig jaar later Zara, de kleindochter van haar zus, op de vlucht voor haar pooier, onderdak bij haar zoekt, probeert ze haar fout uit het verleden goed te maken.
Titel
Zuivering
Auteur
Sofi Oksanen
Vertaler
Marja-Leena Hellings
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Puhdistus
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2009
335 p.
ISBN
9789041414717 (paperback)

Besprekingen

De Finse schrijfster Sofi Oksanen is een excentriek figuur. Met haar opvallende haartooi en haar uitingen over haar eetstoornis en seksuele geaardheid springt ze in het oog. Dat doen haar romans trouwens ook. Oksanen debuteerde in 2003 met de roman Stalinin Lehmät (Stalins koeien). Al in dit werk richtte ze zich op het sovjetregime, dat ook in haar latere publicaties een belangrijke rol speelt.
Zuivering betekende voor Oksanen haar internationale doorbraak. Het boek speelt zich voornamelijk af in het Estland uit de tweede helft van de twintigste eeuw, dat geleidelijk aan minder en minder gedomineerd wordt door Sovjet-Rusland. Hoewel het verhaal zich niet afspeelt in Oksanens geboorteland, slaagt ze er toch in om die hyperrealistisch weer te geven door te putten uit de anekdotes die haar Estische moeder haar vertelde.
Het verhaal is opgebouwd uit een hele reeks flashbacks en flashforwards. Een van de plotlijnen ontrolt zich in de Estische tijd rond de Tweed…Lees verder
Aliide Truu verbergt na de Tweede Wereldoorlog jarenlang haar zwager Hans in haar huis in Estland. Hij wordt gezocht door de Sovjets die Estland hebben bezet. Ze is verliefd op hem en verraadt haar zus. Als ruim veertig jaar later Zara, de kleindochter van haar zus, op de vlucht voor haar pooier, onderdak bij haar zoekt, probeert ze haar fout uit het verleden goed te maken door zichzelf op te offeren. Derde roman (aanvankelijk verschenen als toneelstuk) van de Finse schrijfster (1977) en een groot verkoopsucces in Finland. Ze won er de Finlandiaprijs 2008 mee. Verteld vanuit het perspectief van Aliide en Zara en via dagboekfragmenten van Hans behandelt het verhaal tijdloze morele problemen in een eerst communistische en later kapitalistische maatschappij, waarin humanitaire waarden het vaak moeten afleggen tegen het cynisme van de macht. Knap geconstrueerd. Voor alle literatuurlezers. Paperback; vrij kleine druk.

Over Sofi Oksanen

Sofi Oksanen (Jyväskylä, 7 januari 1977) is een Finse schrijfster en publiciste.

Sofi Oksanen werd geboren en groeide op in Jyväskylä. Haar vader is een Finse elektricien, haar moeder een Estische ingenieur.

Oksanen heeft tot nu toe zes romans en verschillende toneelstukken gepubliceerd. Haar eerste roman Een bundel haarspelden (Stalinin lehmät, lett. Stalins koeien) is sinds de verschijning in 2003 in ruim tien talen vertaald. De meeste vertalingen kwamen tot stand na de publicatie van haar derde en bekendste roman Zuivering (Puhdistus), een boek dat zij baseerde op haar gelijknamige toneelstuk. Met deze roman won ze in 2008 de Finlandiaprijs, in 2009 de Runebergprijs: zij was de eerste schrijfster die met een boek beide prijzen won en bovendien van beide prijzen de jongste winnares. In 2008 werd tevens de Kalevi Jäntti-prijs aan haar toegekend. In 2010 volgden de Literatuurprijs van de Noordse Raad en de Franse Prix du roman FNAC,…Lees verder op Wikipedia