Boek
Nederlands

Mijn opa de bankrover

Ook verschenen als 'Mooi leven' in de bundel 'Vier over 8'.

Sjoerd Kuyper (auteur)
+1
Mijn opa de bankrover
×
Mijn opa de bankrover Mijn opa de bankrover

Mijn opa de bankrover

Ook verschenen als 'Mooi leven' in de bundel 'Vier over 8'.

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De opa van Grace begint in de war te raken. Hij moet naar een verzorgingstehuis en zijn bankrekening wordt geblokkeerd. Maar dat laat opa niet gebeuren. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Mijn opa de bankrover
Ook verschenen als
'Mooi leven' in de bundel 'Vier over 8'.
Auteur
Sjoerd Kuyper
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2011
55 p., [16] p.pl.
ISBN
9789047703174 (hardback)

Besprekingen

De grootvader van Grace is langzaam aan het dementeren. Zijn kinderen plaatsen hem in een verzorgingstehuis, waar hij zienderogen versombert en al snel wegloopt. Hij brengt een nachtje door in de gevangenis en omdat de agenten meer tijd en dekens voor hem hebben dan de verpleegsters, besluit hij zijn uiterste best te doen om opnieuw in de gevangenis terecht te komen. Ondertussen heeft zijn kleindochter, de geadopteerde Grace, zo haar eigen missie: ze wil op zoek gaan naar haar wortels en haar natuurlijke grootmoeder in Colombia opsporen. Haar grootvaders pogingen om in de gevangenis terecht te komen, en haar eigen doel om naar Colombia te reizen, komen samen in een feilloos plan. Opa zal een bank overvallen om het geld op te eisen dat door zijn kinderen geblokkeerd werd op zijn rekening. Als het misloopt, kan grootvader naar de gevangenis en anders gaan ze gewoon samen naar Colombia.
Mijn opa de bankrover begint in medias res met de overval, die nogal knullig verloopt met …Lees verder
Met de gelijknamige film* verscheen een mooi uitgevoerd en stevig gebonden dun boek met glanzende omslag met een foto van de hoofdrolspeelster en de titel in wildwestaffiche-letters. Het verhaal dat met de titel 'Mooi leven' in 2005 in een verhalenbundel voor basisschoolverlaters stond, gaat over de warrige opa van de geadopteerde Grace. Hij wordt door de familie onder curatele gesteld en moet naar een verzorgingshuis. Maar daar is hij het niet mee eens. In het voorwoord vertelt de schrijver dat het verhaal de oorsprong van de film was, maar dat er heel veel aan gesleuteld is voor het filmscenario. Grace is in de film bijvoorbeeld niet geadopteerd. Door grote letters en ruime bladspiegel is het korte verhaal tot 46 bladzijden uitgerekt, maar het blijft ook door de snelle overgangen en het ontbreken van diepgang het kenmerk houden van een novelle. Goed leesbaar en aantrekkelijk voor kinderen die hiermee kunnen zien hoe een film tot stand komt. Achterin foto’s uit de film. Vanaf ca. 10 …Lees verder

Mijn opa de bankrover

Naar aanleiding van de film ‘Mijn opa de bankrover’ brengt Lemniscaat het oorspronkelijke verhaal uit in boekvorm. Nu ja, boek, eigenlijk gaat het meer om een novelle. Door het katern met filmfoto’s en het voorwoord van de auteur zelf, krijg je ongeveer zeventig pagina’s, mede te danken aan het bijzonder grote lettertype. Het verhaal verscheen dan ook eerder in een bundel voor de laatstejaars van het basisonderwijs in Nederland en was dus niet echt bedoeld om als afzonderlijk boekwerk te verschijnen. Tot er dus een film kwam.
Het verhaal dan. Grace is een geadopteerd Colombiaans meisje dat het best naar haar zin heeft in haar Nederlandse gezin, al heeft ze wel een diep verlangen om haar Colombiaanse oma weer te zien. Daarom denkt ze dat het slim is om haar opa in haar reisplan te betrekken. Hij is namelijk in een verzorgingstehuis gestoken door de familie omdat hij wat vergeetachtig is. Opa heeft het daar niet naar zijn zin en hij beschikt over het geld dat nodig is om vliegtuig…Lees verder

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia