Boek
Nederlands

De bastaard van Brussel

+1
De bastaard van Brussel
×
De bastaard van Brussel De bastaard van Brussel

De bastaard van Brussel

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
In het Brussel van 1565 ontkomt Crispijn, de bastaardzoon van de graaf van Egmond, niet aan de inquisitie. Na martelingen en omzwervingen sluit hij zich aan bij een geuzenbende. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
De bastaard van Brussel
Auteur
Simone Van der Vlugt
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2005
221 p.
ISBN
90-5637-666-7

Besprekingen

Sinds haar debuut in 1995 met Het amulet heeft Simone Van der Vlugt een hele rist historische jeugdromans en dito lijst eervolle vermeldingen en nominaties (in 2001 stond Zwarte sneeuw nog op de longlist van de Gouden Uil) op haar naam staan. Tot op heden slaagde ze er echter niet in om een enkele nominatie te verzilveren.

Van der Vlugts nieuwste roman speelt zich af ten tijde van de Beeldenstorm. De sympathieke waard Crispijn Matsijs, die samen met meid Stina en haar dochtertje Eva de taveerne 'Au brasseur' uitbaat, blijkt geen onverdeeld aanhanger van het katholieke geloof. Hoewel in deze traditie opgevoed, plaatst Matsijs kritische kanttekeningen bij een religie die pracht en praal etaleert, maar tegelijkertijd duizenden doden op haar naam heeft staan. Deze dwaling wordt hem door Pieter Titelmans, gevreesd inquisiteur, bijzonder kwalijk genomen. Een afschuwelijke foltering blijft niet uit, al verhindert tussenkomst van graaf Lamoraal van Egmond de ondergang van…Lees verder
In het Brussel van 1565 bezit Crispijn, bastaardzoon van de graaf van Egmond, een brouwerij en een taveerne. Het is een tijd van hard werken, met grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Het leven wordt steeds moeilijker als de niet-katholieken worden gemarteld, in de gevangenis belanden of op de brandstapel eindigen. Crispijn ontkomt ook niet aan de inquisitie en na martelingen en omzwervingen sluit hij zich aan bij de geuzenbende van Jan Carmelinck. Het verhaal wordt beeldend verteld in een vlot tempo. De lezer wordt meegesleept van het ene avontuur in het andere. Door in het leven van Crispijn te stappen, leest en leert de lezer veel over de Nederlanden in die tijd. De auteur kreeg voor haar boeken veel eervolle vermeldingen. Ook hier heeft ze een meeslepend boek geschreven voor lezers die van historische, op feiten en ware personen gebaseerde verhalen houden. Vanaf ca. 12 jaar.

De bastaard van Brussel

De Nederlanden in het midden van de zestiende eeuw worden getekend door angst en terreur. De streng katholieke vorst Philips II regeert vanuit Spanje met harde hand en staat niet toe dat het weerbarstige volk uit het noorden er alternatieve godsdienstige ideeën op nahoudt. Ondanks de repressie (of misschien juist wel daardoor) vindt het protestantisme er steeds meer aanhangers. Het is de tijd van de beeldenstorm, de hertog van Alva, de veroordeling en terechtstelling van de graven Egmond en Horne. In die woelige tijden probeert Crispijn, een jonge brouwer uit Brussel, zijn leven uit te bouwen. Hij leerde het brouwersvak van zijn pleegvader Hoste Matsijs en na diens dood erfde hij de brouwerij en de bijhorende herberg ‘Au brasseur’. Eerder al stierf Crispijns moeder; ze werd gedood na het bezoek aan een hagepreek. Ondanks de dood van zijn moeder en stiefvader staat Crispijn toch niet helemaal alleen op de wereld. Stina helpt hem in de herberg en haar dochtertje Eva kan ook al een ha…Lees verder