Boek
Nederlands

Goed zo, Gijsje!

Simone Arts (auteur), Maria Van Lieshout (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Gijsje kan heel veel niet, maar als ze het goed probeert, kan ze ook heel veel wel. Prentenboek met gekleurde afbeeldingen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Kleuters
Extra onderwerp
gedrag, Boos zijn, dagelijks leven
Titel
Goed zo, Gijsje! / geschreven door Simone Arts ; geill. door Maria van Lieshout
Auteur
Simone Arts
Illustrator
Maria Van Lieshout
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2006
[20] p. : ill.
ISBN
90-5647-732-3

Besprekingen

Gijsje, een tweejarig meisje, kan al een heleboel zelf, zoals eten (met een hoop geknoei), met wat hulp haar broek aantrekken of opruimen. Als ze iets niet kan of mag, wordt ze boos, maar lukt het uiteindelijk toch, al heeft ze dan een laars en een schoen aan, en is haar jas verkeerd dichtgeknoopt. Drie regeltjes tekst boven de leuke paginagrote, licht zwartomlijnde en gekleurde aquarellen, gezet op matglanzend kartonpapier. Op de voor- en achterschutbladen staat het versje "Ben je boos" afgedrukt met een tekening van een blije en een boze Gijsje tussen klaprozen. De vader, moeder en babybroertje Tibbe spelen een belangrijke rol in het verhaal. Op de harde kaft een tekening van Gijsje met een groene konijnenknuffel, die (ook binnen het verhaal) zelfstandig beweegt. Peuters zullen zich zeker herkennen in dit verhaal.

Goed zo, Gijsje!

In ‘Goed zo, Gijsje’ maken we kennis met de ondernemende peuter Gijsje. Zelf alles willen doen, ruzie maken met haar broertje, voetballen in de living, … heel veel herkenbare situaties komen aan bod. Het boekje lijkt erop gericht om het kind te laten leren eerder dan te laten genieten van het voorlezen. Men wil inzicht geven in gedrag, maar dit is nogal een moeilijke opdracht voor een peuter van twee. De tekst is afwisselend rijmend en dan weer niet. Dit komt vreemd over, want net wanneer je in het rijm zit, is dat rijm ineens verdwenen. De bijhorende illustraties zijn doordeweeks en iets aan de ouderwetse kant. Een echte meerwaarde bieden ze dan ook niet. Dit alles samen maakt dat dit boekje moeilijk kan concurreren met soortgelijke boekjes.