Boek
Nederlands

Een minuut stilte

Siegfried Lenz (auteur), Gerrit Bussink (vertaler)
Tussen een lerares en een leerling ontstaat een intense relatie.
Titel
Een minuut stilte
Auteur
Siegfried Lenz
Vertaler
Gerrit Bussink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schweigeminute
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2016
109 p.
ISBN
9789461643537 (paperback)

Besprekingen

Novelle over een kortstondige, tragisch aflopende liefde tussen een achttienjarige gymnasiast en Stella, zijn lerares Engels. Het sfeervolle en poëtisch vertelde verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een Duits vissersplaatsje aan de Oostzee. Het begint met een herdenkingsbijeenkomst van de school voor de lerares die bij een scheepsongeluk om het leven is gekomen. De achttienjarige Christian is er ook bij en spreekt haar in zijn hoofd toe, hij herinnert haar en zichzelf aan hoe het was in die voorbije zomer. Voor hem was het allemaal nieuw en overweldigend, zij wist dat hun liefde niet kon voortduren. Mooi, klein, tijdloos juweeltje over een jongen op de rand van kind en volwassene, over weemoed, droefheid, verlangen en liefde. Zal zeker ook jongeren aanspreken. Lenz (1926-2014) maakte deel uit van de invloedrijke groep schrijvers Gruppe 47 en wordt als een van de belangrijkste naoorlogse Duitse schrijvers gezien. Vanaf ca. 16 jaar.

Over Siegfried Lenz

Siegfried Lenz (Lyck, Oost-Pruisen, 17 maart 1926 – Hamburg, 7 oktober 2014) was een Duitse schrijver. Tot 1951 werkte hij als journalist.

Lenz was een zoon van een douanier. Op 13-jarige leeftijd kwam hij bij de Hitlerjugend. In 1943 werd hij ingelijfd in de marine. Hij weigerde een opstandige medesoldaat dood te schieten en deserteerde. Nadat hij door de Britten krijgsgevangene gemaakt was, ging hij als tolk aan het werk. Na een korte tijd werd hij weer vrijgelaten door de Britten. Na de oorlog studeerde Lenz in Hamburg Engels, literatuurwetenschap en filosofie. Hij maakte deel uit van de Gruppe 47, die na de oorlog de Duitse literatuur wilde bevorderen. In 1948 kwam hij bij de krant Die Welt. Toen in 1951 zijn eerste roman Es waren Habichte in der Luft verschenen was, nam hij bij de krant ontslag. Hij besloot om daarna als schrijver in zijn onderhoud te voorzien. Net zoals schrijver Günter Grass voelde Siegfried Lenz zich sterk met de politieke partij…Lees verder op Wikipedia