Dvd
Engels

Before the devil knows you're dead

Sidney Lumet (regisseur), Carter Burwell (componist), Philip Seymour Hoffman (acteur)
Twee broers besluiten uit geldnood de juwelierszaak van hun ouders te beroven, maar het verloopt niet zoals gepland
Titel
Before the devil knows you're dead
Regisseur
Sidney Lumet
Componist
Carter Burwell 1955-
Acteur
Philip Seymour Hoffman Ethan Hawke 1970- Marisa Tomei Albert Finney
Taal
Engels
Uitgever
A-Film, 2008
1 dvd-video
Oorspr. opname
2007
Speelduur
ca. 112 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777921654

Besprekingen

Een thriller uit 2007 van Sidney Lumet, die al meer dan vijftig films geregisseerd heeft, waaronder 12 angry men (1957), Serpico en Dog day afternoon. In de hoofdrollen bekende namen: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney en Marisa Tomei. Twee broers besluiten uit geldnood de goed verzekerde juwelierszaak van hun ouders te overvallen, maar het loopt anders dan gepland: bij de overval worden hun helper en hun moeder neergeschoten, waarna zich een (familie)drama ontrolt. De film springt heen en weer in de tijd en laat soms dezelfde gebeurtenis vanuit verschillende gezichtspunten zien. Peter de Bruijn (NRC 2-4-'08) is kritisch: 'zeker geen slecht misdaadverhaal', 'het dunne scenario is niet helemaal geloofwaardig', de acteurs spelen 'niet heel bijzonder'. De meeste reacties zijn echter positief, bijvoorbeeld van Ab Zagt (Algemeen Dagblad 3-4-'08) die vindt dat de niet-chronologische vertelling 'wonderbaarlijk goed' werkt, dat de acteurs op alle fronten overtuigen en dat Lume…Lees verder

Over Sidney Lumet

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door gdcgraphics at https://www.flickr.com/photos/gdcgraphics/

Sidney Lumet (Philadelphia, 25 juni 1924 – New York, 9 april 2011) was een Amerikaans regisseur.

Lumet heeft meer dan 50 films op zijn conto staan. De bekendste werken zijn 12 Angry Men (1957), Dog Day Afternoon (1975) en Network (1976). In 2005 won hij een Oscar voor zijn gehele oeuvre. Lumet was eerst een acteur en later pas regisseur. Zijn vader was een acteur van het Yiddish theater en zijn moeder was een danseres. Lumet maakte zijn debuut in het New Yorkse Yiddish Art Theater. Hij was toen 4 jaar.

Hij overleed in Manhattan door complicaties bij een maligne lymfoom.

Filmografie

  • 1957: 12 Angry Men
  • 1958: Stage Struck
  • 1959: That Kind of Woman
  • 1959: The Fugitive Kind
  • 1961: Vu du pont
  • 1962: Long Day's Journey Into Night
  • 1964: The Pawnbroker
  • 1964: Fail-Safe
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek