Boek
Nederlands

De gulle boom

Shel Silverstein (auteur), Arthur Japin (vertaler)
+1
De gulle boom
×
De gulle boom De gulle boom
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een jongen en een boom zijn dikke vrienden, maar als hij ouder wordt en steeds meer van de boom nodig heeft, gaat dat ten koste van de boom. Prentenboek met eenvoudige zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
De gulle boom / tekst en ill. Shel Silverstein
Auteur
Shel Silverstein 1930-1999
Vertaler
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The giving tree
Uitgever
Zoetermeer: Mozaïek, 2006
[53] p. : ill.
ISBN
9789023991748 (hardback)

Besprekingen

Er waren eens een boom en een klein jongetje dat elke dag langskwam. Van de boom verzamelde hij de bladeren, hij klom langs de stam omhoog en slingerde aan de takken en nog veel meer. De jongen hield echt van de boom en de boom was gelukkig. Naarmate het jongetje ouder wordt heeft hij steeds iets van de boom nodig (vruchten, takken, stam) tot de jongen een oude man is en eigenlijk alleen nog maar rustig op de afgezaagde stam wil zitten. Schitterende vertaling van Arthur Japin (beduidend meer literair dan de vertaling van Ivo Buyle uit 1980 onder de titel 'De boom die gaf') van een eenvoudig verhaal met een diepere betekenis. De verhouding tussen de boom en de jongen, waarbij de boom zich geheel belangeloos geeft aan de jongen om deze gelukkig te maken, is mooi uitgewerkt en nodigt uit tot verder nadenken. De eenvoudige zwart-witillustraties (lijntekeningen) sluiten nauw aan bij de tekst en vullen deze soms aan. De gifgroene omslag is helaas minder uitnodigend, maar het boek zal haar w…Lees verder

Over Shel Silverstein

Sheldon Allan (Shel) Silverstein (Chicago, 25 september 1930 – Key West, 10 mei 1999) was een Amerikaanse dichter, singer-songwriter, muzikant, componist, cartoonist, scenarist en auteur van kinderboeken. In de door hem geschreven kinderboeken komt hij zelf voor als Oom Shelby. Zijn boeken zijn vertaald in 20 talen.

Liedjes

Hij schreef de teksten en muziek voor het grootste deel van de Dr. Hook-liedjes, waaronder "The Cover Of The Rolling Stone", "Freakin' at the Freakers' Ball" , "Sylvia's Mother", "The Things I Didn't Say", "Ballsack" en een waarschuwend lied over venerische ziekten "Don't Give a Dose to the One You Love Most". Ook het nummer "The Ballad of Lucy Jordan", bekend van Marianne Faithfull, is van zijn hand. De wereldberoemde Johnny Cash-hit "A boy named Sue" is ook van zijn hand. Later schreef hij er een vervolg op: "Father of a boy named Sue".

Bibliografie