Dvd

Peter and the wolf

Sergej Prokofjev (componist), Jiri Kylian (choreograaf), Matthew Hart (choreograaf)
Uitgever
Art Haus Musik, 2005
1 dvd-video + boekje
Speelduur
82 min.
Aantekening
Talen: Nederlands, Duits, Frans, Engels
EAN
4006680101026
CDR
AED0102

Besprekingen

Twee balletten die speciaal gericht zijn op de jeugd. In de eerste plaats Anthony Dowells speelse en kleurrijke versie van Prokofjews bekende muzikale sprookje Peter en de wolf. Juist in dit Prokofjewjaar is er meer belangstelling voor dit ballet. Zowel de BBC (die de opname maakte in 1996) als de Duitse televisie hebben deze opname onlangs nog uitgezonden. De jonge dansers zijn afkomstig van de Royal Ballet School. Het tweede ballet op deze dvd behoort tot de klassieke balletten die Jiri Kilian in zijn beginperiode voor het Nederlands Dans Theater maakte. De muziek van Ravel en de tekst van Colette vormden de basis voor een van Kilians succesvolle balletten. De opname ervan werd door de NOS in 1986 gemaakt.

Over Sergej Prokofjev

Sergej Sergejevitsj Prokofjev (ook Prokofiev gespeld; Russisch: Серге́й Серге́евич Проко́фьев) (Sontsovka, gouvernement Jekaterinoslav, 23 april 1891 – Moskou, 5 maart 1953) was een Russisch componist en pianist.

Biografie

Prokofjev werd geboren op een landgoed in het huidige Oekraïne en kwam tijdens zijn jeugd veelvuldig in contact met muziek onder meer onder invloed van zijn moeder die hem niet zelden meenam naar de opera. Prokofjev studeerde vanaf 1903 aan het Conservatorium van Sint-Petersburg bij onder anderen Nikolaj Rimski-Korsakov en Anatoli Ljadov. Hij werd er opgeleid als componist, pianist en dirigent. Aanvankelijk maakte Prokofjev vooral naam als pianist. In 1918 week hij uit naar de Verenigde Staten, maar hij redde het daar niet wegens de grote concurrentie met een ander Russisch componist Sergej Rachmaninov en vertrok in 1920 naar Parijs. Ook in Parijs had hij moeite om te wedijveren met een andere Russische …Lees verder op Wikipedia