Dvd
Russisch

Pantserkruiser Potjomkin

Sergej Eisenstein (regisseur)
De opstand van de matrozen op de kruiser Potemkin in 1905 en de weerklank van dit gebeuren op de bewoners van Odessa
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Titel
Pantserkruiser Potjomkin
Regisseur
Sergej Eisenstein
Uniforme titel
Bronenosets Potyomkin
Taal
Russisch
Uitgever
Haarlem: Moskwood Media, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1925
Speelduur
71 min.
Aantekening
Tussentitels: Russisch Ondertiteling: Nederlands, Engels
ISBN
9789059392632

Besprekingen

Russische speelfilm uit 1925 van Sergej Eisenstein. Het werk van Eisenstein is in de ontwikkeling van de cinematografie van onschatbare waarde geweest. Zijn films getuigen van een groot inzicht in montage, cameravoering en symboliek waarmee hij een indringend emotioneel effect bereikte dat nog steeds niet aan kracht heeft ingeboet. Pantserkruiser Potjomkin speelt in Rusland 1905 als de matrozen aan boord van het schip in opstand komen als zij rot vlees krijgen voorgeschoteld. Het schip zet koers naar Odessa waar de bevolking zich aansluit bij de opstandelingen. Op de trappen bij de haven worden de ongewapende opstandelingen in een ongelijke en bloedige strijd neergeslagen door de regeringstroepen. Deze onsterfelijke scène is wereldberoemd geworden. De Speelfilmencyclopedie gaf 4 sterren. Beeld en geluidskwaliteit zijn uitstekend.

Over Sergej Eisenstein

Sergej Michajlovitsj Eisenstein (Lets: Sergejs Eizenšteins; Russisch: Сергей Михайлович Эйзенштейн, Sergej Michajlovitsj Ejzensjtejn) (Riga, 23 januari 1898 – Moskou, 11 februari 1948) was een Russische filmregisseur, vooral bekend door zijn klassieke film Pantserkruiser Potjomkin over een belangrijke volksopstand in Odessa in 1905, tijdens de eerste revolutiepoging in Rusland. Deze film is klassiek geworden vanwege onder andere de complexe montage in de trappenscène: Eisenstein hanteerde op een opmerkelijke wijze cameravoering, perspectief en montage om het gevoel van de revolutie en de onderdrukking over te brengen.

Biografie

Sergej Eisenstein werd in Riga (Letland) geboren als zoon van een Duitse vader en een Russische moeder. Eisensteins vader, Michail Eisenstein, was een architect van Joodse afkomst die zich tot de Orthodoxe Kerk had bekeerd, waarin nu ook zijn zoon werd opgevoed. In 1905 scheidden zijn ouders; …Lees verder op Wikipedia