Boek
Nederlands

Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart

Serge Simonart (bewerker), Charles Dickens (naar het werk van)
+1
Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart
×
Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart

Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart

Genre:
De geschiedenis van een oude vrek die op kerstavond in het 19-eeuwse Londen door drie geesten zijn levensloop voorgeschoteld krijgt, waardoor hij zijn manier van leven verandert.
Onderwerp
Kerstmis
Extra onderwerp
De Standaard der Letteren, Humo
Titel
Scrooge en kleine Tim : a Christmas Carol bewerkt door Serge Simonart
Bewerker
Serge Simonart
Naar het werk van
Charles Dickens
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2020
119 p.
ISBN
9789463933407 (hardback)

Besprekingen

Ieder zijn Dickens

Er gaat geen Kerstmis voorbij of er verschijnt ergens wel een of andere versie van A Christmas carol in prose. Being a ghost story of Christmas, het kerstverhaal dat Charles ­Dickens in 1843 publiceerde en dat een instantsucces was. Het is een heilig huisje, en toch ook weer niet.

De kerstvertelling van de schrijver van David Copperfield en A tale of two cities is het prototype van het verhaal met een moraal en een happy end. Perfect voor de tijd van het jaar. Houden zo, zou je denken, want verbeteren lijkt onmogelijk, maar blijkbaar voelt niemand zich geremd om het zich toe te eigenen. Van Dickens' boek zijn er niet alleen vertalingen (van letterlijk tot losjes geparafraseerd en ingekort), maar ook parodieën, bewerkingen, geïllustreerde versies, musicals, verfilmingen (van Disney tot The Flintstones en de Smurfen tot de Muppets) en zelfs vervolgverhalen gemaakt.

Dit jaareinde heeft journalist en touche-à-tout Serge Simonart de Nederlandse vertali…Lees verder

De gierige Ebenezer Scrooge heeft niets over voor zijn medemens. Op kerstavond krijgt hij bezoek van de geest van zijn overleden zakenpartner Marley. Deze waarschuwt hem om zijn leven te beteren als hij na zijn dood niet als geest wil blijven ronddolen op aarde. Marley voorspelt dat Scrooge de komende tijd bezoek zal krijgen van de geest van voorbije kersttijden, de geest van het kerstfeest van het heden en de geest van kerstmis in de toekomst. Deze zullen hem proberen tot inkeer te brengen voordat het te laat is. Scrooge is sceptisch en heeft hier geen behoefte aan, maar zijn bezoekers zijn onverbiddelijk. Deze mooie klassieker van Charles Dickens is subtiel bewerkt door Serge Simonart zodat het in de tijd van nu past zonder dat het zijn charme verliest. Het taalgebruik is zorgvuldig gekozen en ouderwets, dit komt het verhaal ten goede daar het zich in de negentiende eeuw afspeelt. Het boek op zichzelf is al een ware lust voor het oog met de mooie kaft met glitters en de gouden kleur…Lees verder

Over Serge Simonart

Serge Simonart (1960) is een Belgisch schrijver en journalist. Hij publiceert romans en non-fictie, schrijft voor het tijdschrift Humo en publiceerde in meer dan 200 kranten en tijdschriften in 30 landen, waaronder Playboy, Mojo, Q, Publico en Nieuwe Revu.

Biografie

Simonart werkt al sinds zijn zeventiende voor het blad Humo. Hij is vooral bekend geworden door zijn interviews met wereldberoemde popmuzikanten. Hij interviewde onder meer David Bowie, Morrissey, Lou Reed, Brian Wilson, Thom Yorke, Prince, Paul McCartney, Mick Jagger, Keith Richards, Nick Cave, Elvis Costello, Ray Davies, Michael Stipe, Joan Baez, John Cleese en 500 anderen. Zijn beste interviews werden gebundeld in de boeken Fuck off & andere citaten (1997) en Off the record (2007).

Hij wordt ook vaak ingezet als undercoverjournalist: hij is de uitvinder van de Onze Man-artikels, een un…Lees verder op Wikipedia