Boek
Nederlands

Hij ligt nog in die vrachtwagen!

Selma Noort (auteur), Hélène Jorna (illustrator)

Hij ligt nog in die vrachtwagen!

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lars kent Lena van de camping. Als hij haar weer tegenkomt, laat hij zijn gameboy liggen in de vrachtwagen van haar vader. Hoe moet hij die nu terugkrijgen? AVI-M5. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Vriendschap, Spelen
Extra onderwerp
verhalen, zoektochten, geheimen
Leesniveau
AVI 5, AVI M5
Titel
Hij ligt nog in die vrachtwagen!
Auteur
Selma Noort
Illustrator
Hélène Jorna
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2007
43 p. : ill.
ISBN
9789027672537

Besprekingen

leesmateriaal voor kleuters

Kinderen aan wie thuis en in de kleuterschool veel wordt voorgelezen, ontwikkelen spontaan een interesse voor letters en woorden. Ze ontdekken snel dat woorden niet alleen een betekenis hebben, maar ook een vorm en ze raken gefascineerd door het zelf leren ontcijferen van eenvoudige woorden. Op deze prille lezertjes mikt de serie 'Kleuters samenleesboek' van uitgeverij Zwijsen. De verhalen verschenen eerder in 1997 in de serie 'Schatgravertjes'. De vierkante boekjes hebben een stevig kaft met een speelse, uitnodigende tekening. De rechterpagina's zijn bedoeld voor de kleuter die graag woordjes leert lezen. Op de linkerpagina's staan een plaatje en een blokje tekst die door een ervaren lezer wordt voorgelezen. De verhalen die Maria van Eeden in deze heruitgaven brengt, zijn grappig en hebben meestal een verrassende ontknoping. Al spelend leren de kinderen een aantal eenvoudige éénlettergrepige woorden en hun letters herkennen. Dit is leuk en stimulere…Lees verder
Als Lars met zijn vader in de file belandt, ziet hij voor hen de vrachtauto van de vader van Lena, zijn vakantievriendinnetje. En tot Lars' verrassing zit ook Lena in de auto. Hij stapt even bij hen in. Als de auto's weer kunnen doorrijden, merkt Lars dat zijn gameboy nog in de vrachtauto ligt. Hij durft dit bij zijn ouders niet op te biechten. Leesoefenstof uit de serie 'Bolleboos'* voor kinderen van ca. 7/8 jaar, die al een pittigere tekst aankunnen (AVI-M5). Het verhaal bevat samengestelde zinnen, die wel steeds op een nieuwe regel beginnen. Met zwart-witillustraties die aansluiten bij de tekst. Een misser is dat de tekst op de vrachtauto op het omslag niet klopt: het gaat om Sjaak van Buren en niet om Jan van Dijk! Op de afbeelding in het binnenwerk klopt het wel. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Hij ligt nog in de vrachtwagen!

Lars heeft zijn gameboy in de vrachtwagen van de vader van zijn vriendinnetje laten liggen. Ze woont een heel eind van hem vandaan. Hij durft het niet tegen zijn ouders te zeggen. Wanneer Lars met de klas op schoolreis gaat naar de dierentuin, ziet hij de vrachtwagen van Sjaak, de vader van zijn vriendin Lena, op de parking staan. Sjaak herstelt de kapotte hekken in de dierentuin. Lars gaat op zoek naar Sjaak en doet al het mogelijke om diens aandacht te trekken boven het lawaai van de zaag uit. Maar de gorilla heeft ook wat in de gaten ... Een dom voorval, een herkenbare situatie voor jonge lezers, kent hier een wel zeer ongewone afloop. Gorilla's die briefjes bezorgen, je ziet het niet elke dag! Dit zorgt voor de nodige spanning in een voor de rest simpel verhaaltje. Leestechnisch is het zeker haalbaar voor zeven- en achtjarigen die snel vorderen met lezen (oud AVI-niveau 5).

Over Selma Noort

Selma Noort (Leiden, 7 april 1960) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en kunstschilder.

Biografie

Noort studeerde voor kleuterleidster aan de kleuterkweekschool in Leiden, toen ze haar eerste boek, Ik hoef niet op schoot, schreef. Selma Noort kwam in contact met Miep Diekmann, die ervoor zorgde dat het boek gepubliceerd werd bij Uitgeverij Leopold. Het boek deed het goed en werd vertaald naar het Duits en Deens. Een aantal andere boeken volgden, waarbij Noort zich vooral richtte op oudere kinderen. Uiteindelijk werd Noort, na vele omzwervingen, waaronder een periode in de Verenigde Staten, in 1989 voltijds schrijfster. Hierna nam haar oeuvre snel toe.

Naast haar schrijverschap treedt Selma Noort regelmatig op in bibliotheken en scholen met educatieve workshops en voorstellingen over haar boeken en het schrijverschap in het algemeen, en werkt zij voor de Stichting Schoolschrijver als schoolschrijver op scholen…Lees verder op Wikipedia